У Німеччині вирує скандал з "кліматичним" фондом, що отримав €20 млн від Газпрому

У Німеччині розгортається скандал навколо фонду «Захист клімату та екології», який підозрюють у допомозі компаніям обійти санкції США за участь у будівництві нині підірваного російського газопроводу «Північний потік — 2».

Про це йдеться у публікації видання Bild, пише "Бабель".

«Кліматичний» фонд, який отримав €20 мільйонів від компанії Nord Stream 2 AG (управляє російськими газопроводами «Північний потік» та «Північний потік — 2») і використовувався німецькою федеральною землею Мекленбург-Передня Померанія (саме там розташований трубопровід) так і не ліквідували, як заявилось раніше. Він досі працює.

Тепер стало відомо, що таємниче зниклу минулорічну податкову декларацію фонду спалила в каміні місцева працівниця фінансової інспекції. У цьому зізнався голова податкової служби Уве Ольшевський на засіданні комітетів з питань права та фінансів. Працівниця інспекції також це визнала.

Було спалено щонайменше три декларації. Саме вони стосувалися пожертв на €20 мільйонів від кремлівської групи «Газпром». Половина цієї суми мала бути сплачена як податок на дарування, але цього не сталося.

Ініціатором створення фонду була Мануела Швезіг — премʼєрка землі Мекленбург-Передня Померанія. Bild пише, що вона багато років боролося за продовження будівництва трубопроводу, ігноруючи попередження США, Польщі, країн Балтії та України.

Стверджують, що вона тісно співпрацювала з найближчим путінським оточенням і з 2018 року сім разів зустрічалася з Маттіасом Варнігом — керуючим директором компанії Nord Stream 2 AG. "Варніг для Путіна — більше, ніж просто газовий менеджер. Як повідомляє "Zeit", колишнього співробітника Штазі Варніга і давнього агента КДБ Путіна десятиліттями пов'язувала тісна дружба", — пише Bild.

німеччина-рф скандал вплив РФ газпром

Знак гривні
Знак гривні