Росія заздалегідь спланувала катівні в Херсоні. Ця геноцидна модель мала працювати в усій Україні у разі окупації, – СNN

Міжнародні слідчі виявили, що російські війська діяли за дуже конкретним планом у кількох окупованих районах, з чіткими закономірностями, які вказують на загальний план окупації України Москвою.

Про це пише CNN.

"Перший етап, по суті, полягає в тому, щоб затримати і, в багатьох випадках, вбити категорію людей, яких називають "лідерами", тобто тих, хто міг би фізично чинити опір окупації, а також тих, хто міг би чинити культурний опір", – сказав Вейн Джордаш, керівник групи міжнародних слідчих Mobile Justice Team.

Другий етап – це своєрідний процес фільтрації, коли населення, яке залишається за межами ізоляторів, підлягає постійному моніторингу та фільтрації, щоб усі, кого підозрюють у зв'язках з "лідерами" або в організації будь-якого опору, також були ідентифіковані й або депортовані до Росії, або утримувалися в катівнях і піддавалися тортурам.

За словами Джордаша, ці методи застосовувалися не лише в Херсоні, а й в інших районах, окупованих російськими військами, таких як Буча та Бородянка на Київщині. Однак, додав він, тривала окупація Херсона дозволила російським військам зайти ще далі.

Без имени.png

Катівня у Херсоні. Скріншот з відео видання "Міст"

"Третій етап – це знищення української ідентичності, – сказав він. Це передбачало вилучення української навчальної програми зі шкіл та конфіскацію речей, які вважаються проукраїнськими, таких як прапори або футболки з національними кольорами.

Росія створила мережу щонайменше 20 катівень у Херсоні, які, за словами українських та міжнародних слідчих, є частиною продуманої російської стратегії зі знищення української ідентичності.

Вони також заявили, що виявили фінансові зв'язки між цими центрами ув'язнення та російською державою.

"Ці ізолятори мають фінансові зв'язки з російською державою", – сказав Джордаш, посилаючись на документи, виявлені слідчими. "Ми маємо дуже чіткі схеми і дуже чіткі зв'язки", – додав він.

Джордаш сказав, що це лише попередні результати розслідування, пояснивши, що більше доказів російських воєнних злочинів все ще виявляються й обробляються.

Він також сказав, що нещодавно оприлюднені результати є показовим індикатором того, що відбувається на територіях, які зараз окуповані Росією, або того, що могло б статися, якби Москві вдалося повністю захопити Україну.

"Для мене Херсон показовий тим, що ви дійсно бачите мікросвіт загального злочинного плану, що сталося б з [рештою] України", – пояснив він.

На думку Джордаша, масштабніша російська окупація призвела б до "безпрецедентної" кількості затримань, а також катувань і вбивств та інших геноцидних практик.

Нижче відео про катівні у Херсоні.

катівні росіян геноцид воєнні злочини рф рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні