Масові бійки підлітків: флешмоб "ПВК Редан" в Україні штучно запустив Кремль, – СтратКом. Але в Кремлі теж переляк

Флешмоб "ПВК Редан", у межах якого підлітки влаштовують масові бійки, вочевидь, запустили кремлівські політтехнологи до річниці вторгнення в Україну, щоб відвернути увагу від провалів Росії і водночас спробувати контролювати молодь.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"27 лютого соцмережами почали ширитися повідомлення про бійки в ТЦ, які влаштовували в рамках «ЧВК Редан». Перші бійки розпочалися в РФ ще 24-25 лютого. Їх інформаційно підтримували пропагандистські Telegram-канали та пропагандистські ЗМІ.

А 28 лютого про «засудження» «ЧВК Редан» несподівано згадав прессекретар Путіна, чим підтвердив залученість Кремля до розкрутки теми бійок між підлітками.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки через інструменти моніторингу соцмереж зафіксував, що починаючи з 23 лютого у групах російської соцмережі «Вконтакте» почалася спам-розсилка з однаковим повідомленням, яка запустила флешмоб. Так само поширювався заклик до противників «ЧВК Редан» приходити з ними битися", – йдеться у повідомленні.

СтратКом наголошує, що цей флешмоб РФ використовує, щоб стверджувати, ніби Україна та Росія – єдиний простір, адже молодь всюди поводить себе однаково. Але флешмоб не показує позицію всієї молоді, адже в реальному флешмобі взяла участь лише сотня підлітків.

"Флешмоб запустили на річницю повномасштабної війни. Таким чином Кремль міг намагатися відвернути увагу від незручного для себе факту про провал бліцкригу. Крім цього, так Росія пробує контролювати молодь.

Оскільки акція виявилася штучною, не варто лише через чергову інформаційну хвилю пускатися швидких висновків щодо всієї української молоді", – зазначають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Що відомо про "ПВК Редан"

Як пише УП, інформація про новий рух  почала активно розповсюджуватись у медіа та соцмережах після масового затримання підлітків у ТРЦ великих міст Росії. Тільки в одному з ТРЦ Москви за один вечір затримали 300 людей.

Причиною арештів стали масові бійки, які, за даними росЗМІ, влаштували представники нової молодіжної субкультури – "ПВК "Редан".

Молоді люди також називають себе "павуками", зображення яких з цифрою 4 носять на одязі. Підлітки вважають себе "неформалами", і стверджують, що не мають жодного стосунку до військових формувань, а "ПВК" (за аналогією з сумнозвісним "ПВК "Вагнер" Пригожина) назвалися "по приколу".

Появу субкультури пов'язують з японським аніме-серіалом "Hunter x Hunter", у якому є бандитське угрупування під назвою "Геней Рьодан", символом якого був павук і цифра 4. Також "редани" можуть носити картаті штани, надають перевагу чорному одягу. 

"ПВК Редан" в Україні

27 лютого у Києві, Харкові, Львові, Житомирі, Івано-Франківську та інших містах групи підлітків, які зараховують себе до російської субкультури "ПВК Редан", збирались для масових бійок. 28 лютого Нацполіція повідомила, що загалом протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді.

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, у межах справи "реданів" до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні.

Загалом поліція заблокувала в соцмережах близько 20 каналів та груп, які були створені для "розкручування" молодіжного руху "ПВК Редан" в Україні.

28 лютого кіберполіція затримала в Дніпрі та Черкасах 16-річного та 13-річного засновників Telegram-каналів "Редан". За словами адміністратора телеграм-каналу з Черкас, канал він створив для того, щоб стати популярним і використав назву нового молодіжного руху. Аргументація адміністратора з Дніпра майже та сама (відео нижче): канал був створений, щоб заробляти на рекламі, тож для популяризації ресурсу він використав назву нового молодіжного руху. Бронювання реклами коштувало 10 доларів США.

субкультури пвк редан вплив РФ політтехнології

Знак гривні
Знак гривні