Під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, – Інтернет асоціація України

Інтернет асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, звернулася до влади із проханням призупинити дію розпорядження про впровадження системи фільтрації фішингових доменів.

Інтернет асоціація України наголошує, що це може призвести до того, що можна буде довільно блокувати будь-які сайти в Україні.

Зазначається, що розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій від 30.01.2023 № 67/850 «Про впровадження системи фільтрації фішингових доменів» (далі – Розпорядження) встановлює централізований механізм автоматичного блокування інтернет-ресурсів, декларований як система фільтрації фішингових доменів.

"Насправді ця система може бути з легкістю використана для блокування доступу до будь-яких інтернет-ресурсів. Фактично створюється централізований механізм для автоматичного блокування довільного переліку інтернет-ресурсів всіма українськими провайдерами. Важко переоцінити негативні наслідки для України в разі отримання ворогом доступу до цього механізму.

Отже, під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, по суті – «троянський кінь». На жаль, Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій.

Зважаючи на зазначене, закликаємо терміново скасувати Розпорядження від 30.01.2023 № 67/850 або принаймні призупинити його виконання до фахової оцінки можливих загроз, яка має здійснитися за участі професійних представників сфери електронних комунікацій, а також опрацювання альтернативних шляхів протидії фішингу з прийнятним рівнем ризику. Такі механізми існують у цивілізованих країнах", – наголошують автори звернення.  

Звернення адресоване президенту Володимиру Зеленському, секретарю РНБО Олексію Данілову, керівнику СБУ Василю Малюку, начальнику Генштабу Сергію Шапталі, керівнику ГУР Міноборони Кирилу Буданову та керівнику Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій Олександру Титаренку.

блокування сайтів інформаційна безпека інтернет

Знак гривні
Знак гривні