Російські журналісти оприлюднили розслідування про "царське життя" й офшорні схеми Путіна та його васалів

Журналісти російського опозиційного до кремлівського режиму видання «Проект» опублікували велике розслідування у двох частинах про розкішне життя й офшорні схеми Путіна.

Російський диктатор Володимир Путін і гімнастка та ймовірна мати його дітей Аліна Кабаєва живуть разом у резиденції на Валдаї та користуються коштами Путіна з кіпрського офшору Ermira Consultants. Як стверджує "Проект", ця компанія є "общаком" для Путіна і його оточення. 

За даними авторів матеріалу, на компанію Ermira Consultants записані частки у важливих для Путіна підприємствах. Зокрема, через кіпрський офшор російський диктатор отримує прибутки від продажу горілки "Путінка". За підрахунками "Проєкту", виробництво, роялті та продаж "Путінки" з 2004-го до 2019 року могли принести від $400 млн до $500 млн. Видання зазначає, що продажу горілки цього бренду допомогло зниження мінімальної роздрібної ціни, яке Путін оголосив у 2015 році. Ermira також володіє часткою в одному з найбільших медіахолдингів Росії "Національна медіа група".

У другій частині розслідування "Проект" зібрав як невідомі, так і раніше розкриті журналістами об'єкти нерухомості, які належать Аліні Кабаєвій, її найближчим родичам та пов'язаним із нею підставним особам. У більшості випадків нерухомість дісталася «гімнастці» (так співрозмовники видання завуальовано називають співмешканку Путіна) від держкомпаній чи васалів російського президента — його номіналів чи друзів, які зробили статки за роки правління Путіна.

Зазначається, що оцінна вартість усієї нерухомості Аліни Кабаєвої наближається до $120 мільйонів.

Зокрема, Кабаєвій належить пентхаус у житловому комплексі «Королівський парк». Це розкішне помешкання, яке вважається «найбільшою квартирою Росії», займає два поверхи, має площу 2600 квадратних метрів, басейн, кінотеатр, патіо і власний вертолітний майданчик на даху.

З поміж всієї цієї нерухомості, придбаної для "гімнастки", окремо виділяється "деревʼяний терем" на Валдаї, розташований поруч з резиденцією російського диктатора.

Будівництво терема для Кабаєвої почалося у 2020-му. У 2021 році біля будинку Кабаєвої було споруджено човновий причал, де, взявши човен, можна переплисти невеликий канал і опинитися у величезному класичному палацовому парку, який був розбитий на ділянці 28 гектарів.

Приблизно на однаковій відстані від будинків Путіна і Кабаєвої звели величезний спа-комплекс із солярієм, кріокамерою, 25-метровим басейном, хамамом, сауною, приміщенням для грязелікування, масажними ваннами, зонами косметології та стоматології.

"Околиці путінської та кабаєвської резиденцій на Валдаї – це заповідні місця. Більшість лісів там охороняється як силами Федеральної служби охорони, так і законом — це території Валдайського національного парку. Це, однак, не завадило великому будівництву, що почалося в 2018 році, прямо на особливо охоронюваних землях нацпарку — там для Путіна і його близьких вирішили побудувати таємну залізницю", — пише видання.

За словами місцевих жителів, Путін для подорожей на озеро в останні роки користується індивідуальним броньованим поїздом, для чого на під'їзді до резиденції побудували секретну станцію, що охороняється. Приїжджаючи на Валдай потягом, Путін також користується вертольотом, щоб подолати невелику відстань, що відокремлює станцію від резиденції.

pantsyr.jpg

У сусідньому селі Ящерове на рубежі 2022-23 років поставили комплекс ППО «Панцир - 1С».

Кілька фото інтер'єрів у палаці Путіна на Валдаї, всі світлини дивіться за посиланнями на розслідування нижче:

silver_gostinnaya-1.jpg

Срібна вітальня

pool-1.jpg

Басейн на нижньому поверсі резиденції

spalnya_putina.jpg

Спальня Путіна

lamp-1.jpg

Вражаюча люстра, прикрашена рубінами та сусальним золотом, що звисає на три поверхи донизу

FqDkndDWAAA4vhU.jpg

Золотий "погребок", де Путін відпочиває зі своїми друзями на позолочених стільцях

Перша частина розслідування тут, друга: тут.

путін злочинець путінізм корупція в рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні