Пошкодження російського літака А-50 у Мачулищах: подробиці версії про білоруських партизанів

26 лютого Telegram-канал об’єднання колишніх білоруських силовиків ByPol повідомив, що білоруські партизани за допомогою безпілотників підірвали російський військовий літак дальнього радіолокаційного виявлення і контролю А-50 на військовому аеродромі в Мачулищах. Керівник ByPol Олександр Азаров розповів Білоруській службі Радіо Свобода деякі подробиці цієї акції.

За даними ByPol, в результаті двох вибухів пошкоджена передня і центральна частини літака, «пошкодження серйозні, літак нікуди не полетить». Відповідальність за диверсію в Мачулищах взяли на себе учасники плану «Перемога».

Олександр Азаров стверджує, що в певний час, після посилення репресій і пострілів під час затримання частини партизанів, ByPol припинив «рейкову війну», але почав працювати в інших напрямках.

«Підготовка акції займає 3-4 місяці. Треба ж провести розвідку, подивитися, звідки підійти. У нас було багато варіантів. Одна акція не вдається, ми беремося за іншу. І ось так наші партизани знайшли такий цікавий об’єкт. Звісно, підказуємо партизанам, але й вони пропонують об’єкти, залежно від своїх можливостей. Виходить така спільна робота», – каже Олександр Азаров.

За його словами, пошкоджений літак у Мачулищах був флагманським у російській армії. Проводив розвідку української території. Разом з ним у повітря піднімалися гіперзвукові ракетні комплекси «Кинджал». І саме А-50 наводив «Кинджали» на об’єкти, які вони обстрілювали.

«Можу підтвердити, що це була атака дронами. Нехай спецслужби самі попрацюють і спробують визначити, скільки їх було», – каже Олександр Азаров.

За його словами, найбільш важливим і складним у цій ситуації була підготовка евакуації людей, які в цьому брали участь. Йдеться про кілька осіб, і зараз вони вже покинули Білорусь, каже керівник ByPol.

Через добу після нібито інциденту на військовому аеродромі в Мачулищах білоруські прикордонники значно посилили контроль на виїзд з країни. Про це Білоруській службі Радіо Свобода розповіли білоруси, які 27 лютого перетнули білорусько-польський та білорусько-литовський кордони.

Радіо Свобода також оприлюднила фото, як виглядав російський літак А-50 на авіабазі в Мачулищах перед нібито підривом.

Що кажуть два режими

У Кремлі відмовилися коментувати інцидент із російським літаком на аеродромі в Білорусі. «Ні, нам тут нічого сказати. Адже це інформація, яка була оприлюднена, в ній йшлося про Білорусь, а Білорусь це спростувала», – цитують Пєскова російські державні ЗМІ.

Водночас режим Олександра Лукашенка поки ніяк не прокоментував інцидент, хоча самопроголошений білоруський президент скликав неоголошену раніше нараду із силовиками.

Білоруські офіційні ЗМІ та провладні блогери поки не коментують те, що сталося в Мачулищах. Повідомлення про те, що це фейк, відсутні, але й підтверджень немає.

Що каже Україна

Ймовірне пошкодження вибухами російського військового літака-розвідника А-50 на аеродромі «Мачулищі» в Білорусі є «гарною новиною» для українських військових. Про це заявив 27 лютого в ефірі телемарафону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Для Повітряних сил України – це гарна новина. Цей літак – постійно в повітрі, розвідує нашу територію, проводить радіолокаційну розвідку, сканує, коли працюють наші засоби ППО, виявляє їхнє місце перебування, відстежує зліт і посадку та напрямки руху нашої авіації, супроводжує атаки крилатими ракетами», – сказав Ігнат.

Щодо того, чи довіряє він поширеній інформації про те, що це зробили білоруські партизани за допомогою безпілотників, Ігнат сказав: «Я довіряю, в мене є свої джерела інформації, але я не можу про них вам зараз сказати».

росія-білорусь партизани літаки РФ ракетний терор РФ

Знак гривні
Знак гривні