Чи зростає загроза російського вторгнення до Молдови

Ситуація навколо загрози російського вторгнення до Молдови поступово набуває загострення.

Увечері 23 лютого міністерство оборони Росії оприлюднило заяву, що Україна активізувала підготовку до «вторгнення до Придністровʼя» у відповідь на начебто російський наступ з території "ПМР". РФ нібито фіксує «значне накопичення особового складу та військової техніки українських підрозділів поблизу українсько-придністровського кордону».

Проаналізувавши цю заяву, в Інституті вивчення війни (ISW) припустили, що "Кремль створює інформаційні умови для проведення операції під чужим прапором в окупованому Придністров'ї, Молдова".

"Поширення цього неправдивого наративу міністерством оборони РФ не вказує на те, що Путін має намір напасти на Молдову – для цього йому бракує військових можливостей – хоча це вказує на ескалацію його постійних зусиль з підриву молдовської держави", – зазначили аналітики.

Експерти ISW також вказують на те, що міноборони Росії, вочевидь, намагалося сприяти поширенню цієї неправдивої інформації, щоб перекрутити попередження президента України Володимира Зеленського президентці Молдови Маї Санду про те, що Кремль готує провокації в Молдові, і його пропозицію допомогти Молдові, якщо російські сили в Придністров'ї загрожуватимуть територіальній цілісності України.

Хронологія загострення

Як нагадує Центр протидії дезінформації (ЦПД), 19 грудня керівник молдовської Служби інформаційної безпеки Мустяце заявив, що вже у січні-березні 2023 року Росія може розпочати наступ на Молдову з метою з’єднання з Придністровським регіоном.

22 грудня у МЗС Польщі підтвердили, що Молдова — у «списку цілей» Кремля.

9 лютого президент України поінформував президентку Молдови М.Санду про перехоплення українською розвідкою російського плану руйнування політичної стабільності в Молдові.  

13 лютого Санду підтвердила українське попередження, зазначивши, що РФ хоче взяти під контроль Кишинівський аеропорт для здійснення державного перевороту в Молдові (Молдова та РФ не мають спільного кордону, а перекидати своїх військових вони можуть лише в аеропорт у Кишиневі). Прем’єр-міністр Молдови підтвердив, що уряд допускає такий сценарій та готується йому протидіяти.

21 лютого Путін скасував свій указ 2012 року, який передбачав «продовжувати активно шукати шляхи розв'язання питання Придністров’я на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та нейтрального статусу Молдови». Як зазначено, указ підписали «з метою забезпечення національних інтересів РФ у зв’язку з глибокими змінами, що відбуваються в міжнародних відносинах».

За даними Генштабу ЗСУ, Кремль привів свої війська в окупованому Придністров’ї в стан повної бойової готовності, таким чином провокуючи напруженість у регіоні.

«Придністровська Молдавська Республіка» («ПМР» або Придністров’я) – самопроголошена держава у Східній Європі з населенням 467 тис. осіб, яку міжнародна спільнота визнає частиною Молдови. Збройні сили «ПМР» складають близько 5 тисяч осіб, а загальний мобілізаційний потенціал – 25-30 тис. осіб. Більшість жителів Придністров’я мають як російське, так і молдовське громадянство.

Для чого це Росії (роз'яснення ЦПД)

  1. Молдова – традиційна територія інтересів Кремля. Не досягнувши успіху в Україні, Путін хоче використати Придністров’я як плацдарм для повалення прозахідної влади Маї Санду.
  2. Активізація окупантів на молдовському напрямку може бути пов’язана з планами «великого наступу». Росія розраховує відвернути увагу й ресурси ЗСУ на цій ділянці фронту. Крім того, у Придністров’ї міститься найбільший склад боєприпасів у Європі, на використання яких у можливому військовому протистоянні розраховують росіяни.
  3. Кремль хоче отримати прямий доступ до аеропорту в Кишиневі, щоб мати можливість транспортувати військових і техніку для відкриття нового фронту в Україні з Придністровського регіону.

Чи має Росія потужності піти війною на окуповану частину Молдови?

Центр протидії дезінформації зазначає, що, з одного боку, для реалізації сценарію вторгнення у Молдову та повалення чинної влади РФ має ударний ресурс, достатній для розрізання Молдови на дві частини і виходу на Кишинів. Йдеться про незаконні збройні формування «ПМР» (до 9 тис. особового складу) і так званих миротворців. Оперативна група російських військ у Придністров’ї (6,5 тис. бійців) постійно перебуває у стані підвищеної бойової готовності та за необхідності за три дні може легко бути приведена в бойовий порядок. Крім того, Кремль розраховує на підтримку 215 тисяч громадян Росії, які проживають на території Придністров’я.

З іншого боку, плани Кремля на Молдову передбачають виключно зіткнення з молдовською армією та силами правопорядку. Але якщо зіткнення не обмежаться лише армією Молдови, шанси успішної реалізації цього проєкту виглядають не такими очевидними. Адже, як заявив Зеленський в інтервʼю Die Welt, Україна допоможе Молдові, якщо Росія використає Придністров’я для відкриття ще одного фронту. Крім того, мешканці Придністров’я не мають ні бажання, ні мотивації воювати з Кишиневом, особливо в умовах можливої підтримки Молдови з боку ЗСУ.

Путін хоче реалізувати з Придністров’ям «донбаський» сценарій розколу Молдови та легалізації на її території проросійських анклавів. Для цього російські спецслужби активізують в «ПМР» інформаційні заходи, спрямовані на залякування її мешканців «українською» загрозою та підготовку «референдумів» з приєднання Придністров’я до РФ.

Не припиниться і військова ескалація у невизнаному Придністров’ї, але найближчим часом нового російського нападу, найімовірніше, не буде, констатують у ЦПД.

придністров'я молдова агресія рф

Знак гривні
Знак гривні