Китай оприлюднив свою позицію щодо війни Росії в Україні: 12 пунктів

Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало так званий "мирний план" зі своїми пропозиціями щодо врегулювання війни Росії проти України.

Про це повідомляє МЗС Китаю.

У день річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну Китай запропонував свій так званий "мирний план", опублікувавши "Позицію Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні" (Китай продовжує називати війну Росії в Україні "українською кризою" – ТЕКСТИ). Оприлюднений документ складається з 12 пунктів:

  1. Повага до суверенітету всіх країн. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн повинні ефективно підтримуватися. Всі країни, великі чи малі, сильні чи слабкі, багаті чи бідні, є рівноправними членами міжнародної спільноти. Всі сторони повинні спільно підтримувати основні норми, що регулюють міжнародні відносини, і захищати міжнародну справедливість і правосуддя. Слід сприяти рівному та однаковому застосуванню міжнародного права, відкинувши подвійні стандарти. 
  2. Відмова від менталітету холодної війни. Безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок інших. Безпека регіону не має досягатися шляхом зміцнення або розширення військових блоків. Усі сторони повинні сприяти створенню збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки. Всі сторони мають виступати проти досягнення власної безпеки користуючись з безпеки інших, запобігати блоковому протистоянню і працювати разом заради миру і стабільності на Євразійському континенті.
  3. Припинення військових дій. Конфлікт і війна не приносять користі нікому. Всі сторони повинні залишатися раціональними й проявляти стриманість, уникати роздмухування вогню і загострення напруженості, а також не допустити подальшого погіршення кризи або навіть виходу її з-під контролю. Усі сторони мають підтримувати Росію та Україну в їхній роботі в одному напрямку та якнайшвидшому відновленні прямого діалогу з метою поступової деескалації ситуації і, зрештою, досягнення всеосяжного припинення вогню. 
  4. Відновлення мирних переговорів. Діалог і переговори є єдиним життєздатним рішенням "української кризи". Слід заохочувати та підтримувати всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню "кризи". Міжнародне співтовариство має залишатися відданим правильному підходу до просування мирних переговорів, допомагати сторонам конфлікту якнайшвидше відкрити двері для політичного врегулювання, а також створювати умови й платформи для відновлення переговорів.
  5. Вирішення гуманітарної кризи. Необхідно заохочувати та підтримувати всі заходи, що сприяють пом'якшенню гуманітарної кризи. Гуманітарні операції мають відповідати принципам нейтральності та неупередженості. Безпека цивільного населення має бути ефективно захищена, а для евакуації цивільного населення із зон конфлікту потрібно створити гуманітарні коридори. Слід підтримати ООН у виконанні нею координаційної ролі у спрямуванні гуманітарної допомоги в зони конфлікту.
  6. Захист цивільного населення та військовополонених. Сторони конфлікту мають суворо дотримуватися міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільне населення або цивільні об'єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту і поважати основні права військовополонених.
  7. Забезпечення безпеки атомних електростанцій. Китай виступає проти збройних нападів на атомні електростанції та інші мирні ядерні об'єкти й закликає всі сторони дотримуватися міжнародного права, включно з Конвенцією про ядерну безпеку, і рішуче уникати техногенних ядерних аварій. Китай підтримує МАГАТЕ в його конструктивній ролі у зміцненні безпеки мирних ядерних об'єктів.
  8. Зменшення стратегічних ризиків. Слід протидіяти загрозі або застосуванню ядерної зброї. Необхідно запобігати розповсюдженню ядерної зброї та уникати ядерних криз. Китай виступає проти досліджень, розробки та застосування хімічної та біологічної зброї будь-якою країною за будь-яких обставин.
  9. Сприяння експорту зерна. Всі сторони повинні повністю й ефективно реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, підписану Росією, Туреччиною, Україною та ООН, у збалансований спосіб, а також підтримувати ООН у її важливій ролі в цьому питанні.
  10. Припинення "односторонніх санкцій". Односторонні санкції та максимальний тиск не можуть розв'язати проблему, вони лише створюють нові проблеми. Китай виступає проти односторонніх санкцій, не санкціонованих Радою Безпеки ООН.
  11. Збереження стабільності промислових ланцюгів та ланцюгів постачання. Всі сторони повинні сумлінно підтримувати наявну світову економічну систему і виступати проти використання світової економіки як інструменту або зброї в політичних цілях. Необхідні спільні зусилля для пом'якшення наслідків кризи та запобігання підриву міжнародного співробітництва у сфері енергетики, фінансів, торгівлі продовольством і транспорту.
  12. Сприяння післявоєнній відбудові. Міжнародне співтовариство має вжити заходів для підтримки постконфліктного відновлення в зонах конфліктів. Китай готовий надавати допомогу і відігравати конструктивну роль у цих зусиллях.

Реакція на позицію Китаю

У США відреагували на так званий "мирний план" Китаю щодо російсько-української війни. В адміністрації президента США Джо Байдена нагадали, що війна в Україні може закінчитися хоч завтра, оскільки це "війна вибору" російського диктатора Путіна.

"Моя перша реакція на це полягає в тому, що вони можуть зупинитися на першому пункті, а саме на повазі до суверенітету всіх націй", – сказав радник президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, передає СNN.

Заклик Китаю до мирних переговорів між Україною та Росією "не викликає особливої довіри", заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Естонії. "Китаю не довіряють, тому що вони не змогли засудити незаконне вторгнення в Україну, а також підписали за кілька днів до вторгнення угоду між президентом Сі та президентом Путіним про безмежне партнерство з Росією", – цитує Столтенберга Liga.net.

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн холодно прийняла "мирний" план врегулювання війни РФ проти України від Китаю. Про це вона повідомила під час візиту до Таллінна, цитує її The Guardian.

Як заявив голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, китайський "мирний план" щодо війни в Україні пропонує неприйнятну позицію. Це дає натяк на те, що Пекін хоче підігрувати Москві у її пропозиціях щодо так званих "перемовин".

"Вони попри те, що заявляють про необхідність поваги до суверенітету кожної країни, ніде не вказують про те, що треба виводити війська за кордони України. Тобто немає такого пункту взагалі", – цитує Арахамію РБК Україна.

За його словами, враховуючи ще те, що Китай утримався від вчора голосування в ГА ООН щодо української формули миру, це дає конкретний натяк на те, що Пекін хоче підігрувати російській версії так званих "перемовин".

"Тобто Китай хоче, щоб ми вже сідали за стіл переговорів і про щось домовлялися поки російські танки будуть вбивати наших громадян. Це неприйнятна позиція", – заявив Арахамія.

російсько-українська війна мирний план Китай

Знак гривні
Знак гривні