На Дніпрі з’явився катер, що має стати флагманом київського дивізіону річкової флотилії

На Дніпрі у Києві помітили восьмий та останній у серії малий броньований артилерійський катер (МБАК) проєкту 58155.

Про це повідомляє Мілітарний.

Джерела видання повідомили, що зараз катер проходить завершальний етап випробувань і дістане після нього ім’я «Буча».

МБАК «Буча» має стати флагманом київського дивізіону річкової флотилії.

Читайте також: На Дніпрі має з’явитися флотилія річкових катерів, перший дивізіон вже виконує завдання на півночі

Катер почали будувати у 2019 році. Тоді повідомлялось, що його виробництво на замовлення Міністерства оборони України триватиме чотири місяці, проте у грудні 2020 року всі роботи були призупинені. Для майбутнього МБАКу сформували корпус, але збирання не починали.

Про відновлення робіт стало відомо лише в липні 2021 року. На новому судні сформували корпус та встановили деякі агрегати, зокрема головні енергетичні установки. Також розпочалось встановлення обладнання на ходовій рубці та збирання житлового відсіку.

Катер урочисто спустили на воду 30 вересня 2021 року. Першочергово він мав надійти до складу ВМС України, проте війна призупинила цей процес.

photo_2023-02-22_14-25-15.jpg

МБАК «Буча», лютий 2023 року. Фото: mil.in.ua

МБАК проєкту 58155

Малі броньовані артилерійські катери проєкту 58155 (шифр «Гюрза-М») спроєктовані «Дослідно-проєктним центром кораблебудування» та виготовляються на підприємстві «Кузня на Рибальському» в Києві.

Вони призначені для несення бойової вахти в прибережній смузі. До переліку їхніх завдань входять патрулювання, боротьба з малорозмірними судами супротивника, захист берегових об’єктів та споруд, а також сприяння десантним і прикордонним групам.

Озброєння катера – два бойових модулі «Катран-М». Це морська версія бойового модуля «Штурм», що встановлюється на БТР-3. Модулі оснащені 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, 30-мм автоматичним гранатометом КБА-117 та 7,62-мм кулеметом КТ, а також двома ПТРК «Бар’єр».

катери дніпро річкова флотилія вмс зсу

Знак гривні
Знак гривні