Новий підвид штаму Omicron циркулює вже в чотирьох областях України

У пацієнтів з чотирьох областей України підтвердили мутацію варіанта COVID-штаму «Омікрон» ХВВ.1.5, який ще називають «Кракеном».

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України.

Зокрема, варіант «Омікрон» XBB.1.5 циркулює вже на території Сумської, де виявили перший випадок зараження, Закарпатської, Тернопільської та Одеської областей.

Керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко зазначила, що фахівці прогнозували такий розвиток події, оскільки кожна нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2 витісняє собою попередню.

«Сам "Омікрон" хоч і переноситься легше, проте має здатність передаватися швидше. Це додатково навантажує медичну систему. Аби захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення», — розповіла Кошалко.

Керівник відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний нагадав, що для щеплення проти COVID-19 не потрібно мати декларації з сімейним лікарем — достатньо просто прийти до найближчого медзакладу або Центру вакцинації.

"Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років. Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне", — наголосив він.

За словами Оксани Кошалко, Omicron XBB.1.5 швидше передається і таким чином сприятиме збільшенню випадків у всьому світі та в Україні відповідно. Інформації щодо тяжкості захворювання, пов’язаного з XXB.1.5 поки не достатньо, але оцінки тривають.  

24 січня 2023 року в Україні був зафіксований перший випадок зараження новим підвидом штаму Omicron XBB.1.5 у пацієнта з Сумщини, який не пройшов курс вакцинації проти коронавірусу.

ковід омікрон здоров'я вакцинація

Знак гривні
Знак гривні