Як протистояти штурмовим загонам "вагнерівців" з мінімальними втратами

Український військовий, офіцер запасу Tatarigami_UA розкладає по поличках тактику вагнерівців і пояснює, що їй можна протиставити. Наводимо переклад треду.

Ви не так часто чуєте про просування регулярних російських бригад, але бачите повідомлення про просування "Вагнера" на певних ділянках. І хоча це правда, що це досягається шляхом позасудових страт та ірраціональних втрат, ситуація дещо складніша.

1.png

Однією з найбільших загроз від "Вагнера" є те, що вони мають набагато більше свободи в нападах, ніж регулярні війська, офіцери яких мають дотримуватися правил, визначених військовими статутами, заснованими на радянській військовій доктрині. Розгляньмо тактику "Вагнера" ближче.

Уявімо ситуацію, коли український загін, можливо, з 9 осіб, має завдання захистити лісовий масив в окопах – досить поширене явище на цій війні.

2.png

Перед атакою ворог відправляє квадрокоптер, щоб зібрати розвіддані про оборонців – кількість людей, їхнє озброєння, розташування окопів і бліндажів. На основі цієї інформації вагнерівці коригують кількість штурмових груп, щоб мати чисельну перевагу.

3.png

Після визначення цілей ворожа артилерія або міномети обстрілюють окопи, іноді протягом кількох днів, пригнічуючи здатність захисників вести бій або спостереження. Під прикриттям цього вогню штурмові групи починають просуватися ближче до окопів, не зустрічаючи значного опору.

4.png

"Вагнерівці" зазвичай розбиваються на невеликі штурмові групи, сформовані з 3-4 осіб. Першу групу зазвичай очолює "розвідник", завданням якого є спостереження і виявлення замінованих ділянок попереду. За ним ідуть двоє звичайних стрільців і кулеметник.

5.png

Водночас їх зазвичай прикриває група "підтримки", озброєна або мінометом, або автоматичними гранатометами типу АГС-17 чи АГС-30. Враховуючи, що не кожна штурмова група має таку групу, її можуть замінити кілька солдатів, озброєних РПГ-7.

Як тільки артилерійський вогонь закінчується, перш ніж захисники можуть вжити будь-яких заходів, група підтримки, озброєна АГС або РПГ і кулеметом, відкриває вогонь на придушення, дозволяючи штурмовим групам підійти ще ближче до окопів. Зазвичай вони намагаються вступити в бій і обійти захисників з флангу.

6.png

Підійшовши досить близько до окопів, ворог використовує ручні гранати, щоб завдати шкоди, а потім штурмує окопи. Я хотів би наголосити, що це узагальнення, тому що ситуації можуть відрізнятися, тож розглядайте це лише як загальний підсумок.

Чи можна з цим боротися? Так, є багато способів протистояти таким атакам з мінімальними втратами, однак я хотів би насамперед зосередитися на тому, яких помилок слід уникати.

Оскільки я сам не був у районі Бахмута, замість цього я поспілкувався з багатьма людьми від солдата до підполковника. Щоб виключити окремі особисті історії, я перелічу лише найпоширеніші проблеми, які заважають підрозділам ефективно обороняти позиції.

Деякі підрозділи не мають права самостійно визначати озброєння, виходячи зі своїх потреб. Їхні ресурси обмежені не тактичними потребами, а нормативними актами, паперами та бюрократією. Це не працює знизу догори – здебільшого зверху донизу.

Недостатня свобода вибору оборонних позицій. Позиції обирають офіцери у віддаленому командному центрі, а не підрозділи на місцях. Офіцери можуть уникати оскарження безглуздих наказів командування, побоюючись наслідків, що призводить до безініціативності.

Деякі старші офіцери дистанційно керують і втручаються в процеси на рівні взводу, роти та батальйону, часто значно погіршуючи ситуацію.

Нерухомі підрозділи, обмежені в озброєнні, прив'язані до певних позицій, позбавлені маневру і без достатньої свободи дій, є набагато легшою мішенню для вагнерівського гарматного м'яса, призначеного для боротьби з такою обороною радянського зразка.

На тих ділянках, де цих помилок вдалося уникнути, підрозділи досягли значних успіхів. Хоча українська армія значно покращилася, не завжди можливо перетворити полковника або генерала з 30-річним досвідом радянської армії на командира натівського зразка упродовж 3-місячного курсу.

Як показує досвід Бахмута, система має бути не стільки зверху донизу, скільки знизу догори. Слід заохочувати ініціативу. На зміну централізованому управлінню радянського зразка має прийти лідерство в стилі НАТО. Щоб перемогти, ми повинні бути гнучкими й адаптуватися якнайшвидше.

тактика м'ясорубки вагнерівці штурмові загони

Знак гривні
Знак гривні