США передають Україні комплекти JDAM для авіабомб з радіусом дії понад 70 км, – Bloomberg

США надають Україні боєприпаси дальнього радіуса дії з GPS-наведенням виробництва компанії Boeing Co., здатні вражати цілі на відстані 72 км.

Про це повідомили представники галузі, пише Bloomberg.

Видання зазначає, що Пентагон офіційно не визнав, що надсилає модифіковану версію боєприпасів Joint Direct Attack Munition, заявивши лише, що відправить "високоточні авіаційні боєприпаси" в рамках пакета вартістю 1,85 мільярда доларів, оголошеного 21 грудня.

Але двоє людей, знайомих з цим питанням, підтвердили, що йдеться саме про JDAM, до того ж підвищеної дальності JDAM-ER.

Речниця Пентагону Келлі Флінн заявила, що США не будуть ідентифікувати боєприпаси, посилаючись на оперативну безпеку. Комплекти JDAM використовуються ВПС і ВМС США і були продані в більш ніж 26 країн.

1347937034994.png

Авіабомби обладнані Joint Direct Attack Munition JDAM. Фото: mil.in.ua

JDAM-ER можна приєднувати до некерованих бомб вагою від 230 до 907 кг. Після скидання бомба розгортає крила, що дозволяє їй ковзати на відстані до 72 км і потроює дальність польоту оригінального боєприпасу. Extended-Range JDAM була розроблена у співпраці з Королівськими ВПС Австралії.

Комплекти збільшеної дальності "значно підвищать точність вогню, використовуючи наявні запаси боєприпасів", – сказала Ребека Грант, фахівчиня з систем ВПС і президентка незалежної дослідницької компанії IRIS. Вона додала, що вони можуть бути використані "для атаки на російські передові позиції або їхні тилові райони другого ешелону в Україні".

20 січня компанія Boeing отримала від ВПС замовлення на суму 40,5 млн доларів США за вже укладеним контрактом на виготовлення боєприпасів. Робота має бути виконана до 30 червня.

Цей контракт свідчить про те, що США та Україна спільно розробили метод, за допомогою якого винищувачі радянських часів, що експлуатуються в Україні, можуть запускати JDAM-ER, підсумовує Bloomberg

jdam україна-сша західна зброя авіація ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні