З середини й до кінця весни будуть вирішальні бої, – Буданов

У Росії істотно виснажуються запаси техніки, снарядів, тому анонсований нею новий "величезний наступ" навіть не всі помічають, а переломним моментом у війні стане весна.

Про це в інтерв'ю Forbes.ua розповів глава Головного управління розвідки Кирило Буданов.

"Щодо запасів озброєння, то вони зараз налагоджують масове виробництво артилерійських снарядів. Це ще раз підтверджує те, що запасів снарядів немає, їх не вистачає. 

Уже два місяці російські угруповання, які діють у нас, живуть у режимі максимальної економії боєприпасів. Більш-менш нормально боєприпаси зараз застосовуються виключно в Бахмуті та на Лиманському напрямку. Вони кілька разів намагалися штурмувати Вугледар, і далі будуть пробувати, то додалася ще ця локація. На всіх інших ділянках – режим економії боєприпасів", – розповів Буданов. 

Він додав, що у Росії теоретично є можливість знайти ці снаряди в Північній Кореї, але наразі немає підтверджених випадків про постачання КНДР боєприпасів для російської армії.

"З Ірану завозилась пробна партія, зараз намагаються завезти ще одну партію, вже не пробну, це близько 20 000 снарядів. Це ніщо порівняно з тими цифрами, які використовуються", – повідомив очільник ГУР МОУ.

Буданов зазначив, що в України та її партнерів теж є дефіцит снарядів, адже "порівнювати оборонно-промисловий комплекс Радянського Союзу, наш і більшості країн Заходу, з тими потужностями, які були під час холодної війни, неможливо".

За словами голови розвідки, брак артилерійських снарядів позначається на веденні війни. Зокрема, на нинішньому етапі війни, коли основні бої зосередилися на сході, уже можна говорити про перехід до іншої тактики.  

"Перехід до іншої тактики всі бачать у Бахмуті. Вугледар був яскравим прикладом цього. У Бахмуті взагалі хвиля за хвилею просто йде піхота. Їх артилерія тільки підтримує, бронетехніки взагалі одиниці. У Вугледарі відбувалось застосування бронетехніки, але вона була знищена в перші години, й так само все перейшло в стрілецькі бої", – зазначив Буданов. 

Голова ГУР МОУ вкотре наголосив, що переломним моментом війни є вирішальні бої, які точитимуться з середини й до кінця весни.

На прохання накласти футбольну аналогію на 12 місяців великої війни та визначити який зараз рахунок і яка хвилина матчу, Кирило Буданов відповів: "Рахунок 1:1, а хвилина 70-а. Це субʼєктивне бачення". 

стратегія буданов тактика російсько-українська війна розвідка україни

Знак гривні
Знак гривні