ГУР МО "засвітило" гелікоптери UH-60A Blackhawk (ФОТО)

Головне управління розвідки Міністерства оборони України опублікувало фотографії своєї бойової авіації. На цих світлинах з-поміж інших бортів є і гелікоптер UH-60A Blackhawk.

Фото оприлюднила пресслужба Головного управління розвідки на своєму офіційному сайті.

“Авіація воєнної розвідки України продовжує роботу на передньому краї оборони нашої держави. Щойно пілоти-розвідники повернулися після виконання чергового бойового завдання“, – йдеться у повідомленні.

20230221-03.jpg

Фото: ГУР МОУ

Як зазначає "Мілітарний", судячи з українських розпізнавальних знаків і незвичної лівреї, гелікоптер UH-60A придбаний на цивільному ринку та належить Україні. Він, імовірно, може належати 35-й змішаній авіаційній ескадрильї, що оперативно підпорядкована ССО ЗСУ.

20230221-03-1.jpg

Фото: ГУР МОУ

Аналітикам телеграм-каналу NMFTE вдалось знайти гелікоптер з аналогічними лівреями з бортовим номером N60FW, що належав компанії Ace Aeronautics, яка спеціалізується на розробці модернізацій кабін для транспортних літальних апаратів.

"Судячи з лівреї, це колишній вертоліт армії США, відремонтований і модернізований компанією Ace Aeronautics, LLC", – пишуть аналітики з Ukrainian Weapon Tracker.

Такий же борт демонструвався у бойовій комплектації зі встановленим комплектом озброєння у березні 2022 року на виставці Міжнародної вертолітної асоціації у Далласі.

Як зазначає канал “Бойова авіація України“, на відео гелікоптер UH-60A з бортовим номером N60FW Blue AceDeck оснащений електрооптичним сенсором L3 WESCAM та зовнішньою системою кріплення зброї (EGMS) CFD International у комплекті з ракетами Hellfire та кулеметом M134 Gatling.

Представник компанії-виробника пакета модернізації зазначає, що усе озброєння можна легко демонтувати за лічені години.

Sikorsky UH-60 Black Hawk

UH-60 – американський багатоцільовий вертоліт, розроблений американською компанією Sikorsky Aircraft.

В 1976 році компанія Sikorsky перемогла у конкурсі на постачання вертольотів нового зразка в армію США під індексом UH-60. До середини 1990-х років було збудовано понад 2600 гелікоптерів різних серій.

UH-60A – це перший серійний варіант гелікоптера, який поставлявся до армій США та інших країн. Вертольоти цієї серії були модернізовані до версії UH-60L шляхом оснащення нових двигунів Т700-210С.

Наразі в армії США ці гелікоптери замінили новою версією UH-60M, котрі отримали кращу цифрову двоканальну електродистанційну систему управління Hamilton Sundstrand і нову кабіну. Також гелікоптер оснащений удосконаленими двигунами General Electric T700-701 з цифровою системою управління.

Утім, описаний вище борт UH-60A з бортовим номером N60FW Blue AceDeck не є ідентичним до армійських UH-60A, адже пройшов низку серйозних модифікацій із заміною авіоніки компанією-власником.

гелікоптери гур авіація black hawk

Знак гривні
Знак гривні