Фото дня. Рожевий сніг "квітне" наприкінці антарктичного літа

В Антарктиці біля української станції «Академік Вернадський» сніг набув рожевого кольору.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

"Рожеві візерунки на білому покриві – так квітне сніг наприкінці антарктичного літа в районі нашої станції «Академік Вернадський». Таке забарвлення з'являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних зелених одноклітинних водоростей.

Цікаво, що одна й та ж водорість має три кольорові стадії: зелену, помаранчеву і пурпурову чи малинову. Вона зимує під снігом у «зеленому» варіанті, де переважає хлорофіл, а коли стає тепліше, то просувається ближче до поверхні і червоніє", — розповіли полярники.

За їхніми словами, зараз українські вчені відбирають і фіксують проби кольорового снігу, щоб вже на «великій землі» їх проаналізувати та краще зрозуміти хімічні основи трансформації цієї водорості.

«Цвітіння снігу» сприяє зміні клімату. Адже через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок – у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей, від чого танення ще пришвидшується» – повідомили дослідники.

Тому важливо щороку фіксувати площу «квітучого снігу», щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату. Цю роботу українські біологи на станції проводять за допомогою дрона.

Усі фото Сергія Глотова та Марти Дзиндри
Усі фото Сергія Глотова та Марти Дзиндри

станція вернадський сніг зміни клімату антарктида

Знак гривні
Знак гривні