Росія планує повністю поглинути Білорусь до 2030 року, – розслідування

Росія планує взяти під повний контроль Білорусь до 2030 року. Про це йдеться у розслідуванні Центру Досьє.

У журналістському розслідуванні, брали участь працівники центру Досьє (проєкт російського опозиціонера Міхаїла Ходорковського), Delfi, Kyiv Independent, Belarusian Investigative Center, Yahoo News, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk, Norddeutscher Rundfunk, Expressen, Frontstory та VSquare, інформує Liga.net.

Як зазначається, група журналістів отримала доступ до внутрішнього документа влади РФ, який називається "Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямі", згідно з яким Кремль планує взяти під повний контроль політику, економіку та військовий потенціал Білорусі до 2030 року.

231546_image_new_960x380_0.jpg

Фото: 24tv.ua

Повідомляється, що план із захоплення повного контролю над Білоруссю у Кремлі розробили у 2021 році. У документі 17 сторінок, на яких викладено політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі російської влади у Білорусі. Вони поділені на короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) та довгострокові (2030 рік).

Згідно з документом, до 2030 року російська влада розраховує адаптувати законодавство Білорусі під російське, взяти під контроль зовнішню політику країни, збільшити військову присутність на її території, підпорядкувати собі інформаційний простір, домогтися верховенства російської мови над білоруською, а також запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів громадянам Білорусі "з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції".

Крім того, Росія до 2030 року планує встановити контроль у військово-політичному секторі Білорусі. До завдань російської розвідки входить обмежити вплив «націоналістичних та прозахідних» сил, завершити реформу білоруської Конституції з урахуванням інтересів РФ, закріпити проросійські настрої у військових та політичних елітах і серед населення.

Реалізувати свої плани російська влада збиралася, зокрема, через договір про Союзну державу, підписаний керівництвом Росії та Білорусі у 1999 році.

Зазначається, що у розробці плану брали участь генштаб збройних сил РФ, працівники ГРУ, СЗР, ФСБ та управління президента РФ із прикордонного співробітництва.

Як повідомляється, журналісти показали документ зовнішнім експертам, які підтвердили, що він виглядає правдоподібним і його слід розглядати серйозно.

"Цілі Росії щодо Білорусі ті самі, що й щодо України, тільки у випадку з Білоруссю Росія спирається на примушення, а не на війну", – заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер.

За словами джерела розслідувачів, Кремль ставиться до планів поглинути Білорусь вкрай серйозно і докладає зусиль для їхньої реалізації: «Росія усвідомлює, що Білорусь намагається зупинити ці процеси. Дещо з цього видно публічно, наприклад, затягування процесу політичної інтеграції. Але Російська Федерація продовжує свій тиск [на Білорусь], незважаючи ні на що».

Хоча війна в Україні сповільнила реалізацію планів, вона далеко не зупинила її, пояснило джерело: «Довгострокова мета досягнення повного контролю над Білоруссю все ще в силі і не змінилася».

росія-білорусь Союзна держава союзники рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні