У Раді визнали роботу Бюро економічної безпеки незадовільною: що не так із БЕБ

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва Бюро економічної безпеки (БЕБ) незадовільною.

Про це повідомляє Forbes.ua з посиланням на заступника голови комітету Ярослава Железняка.

Комітет рекомендував Кабміну витребувати звіт директора БЕБ за 2021 рік та вжити кадрові заходи для перезавантаження роботи БЕБ, зазначив Железняк.

Також уряду рекомендували підготувати пропозиції щодо перезавантаження керівництва БЕБ шляхом проведення нового конкурсу на зайняття посад вищого керівництва БЕБ за участі в конкурсній комісії міжнародних експертів (за прикладом кращих практик САП, НАБУ, НАЗК).

Крім того, рекомендовано провести повну переатестацію всіх співробітників, за винятком адміністративного персоналу, у центральному апараті й територіальних управліннях БЕБ.

Також від Кабміну чекають чіткого порядку проведення конкурсних відборів, атестації, проведення незалежної оцінки (аудиту) та діяльності Ради громадського контролю при БЕБ. 

Виконати усі рекомендації уряду потрібно до 1 квітня 2023 року.

Що передувало

3 жовтня минулого року депутати з фінансового та правоохоронного комітетів на спільному засіданні комітетів заслухали звіт очільника БЕБ Вадима Мельника. Дискусія минула на підвищених тонах, нардепи не приховували свого незадоволення роботою бюро.  

Читайте також: Майже п'єса. Як парламентські комітети заслуховували керівника Бюро економічної безпеки

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн з бюджету», – заявив голова фінансового комітету Данило Гетманцев під час засідання.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист каже, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. А також похвалився позитивними відгуками в ЗМІ й прокачаними соцмережами бюро. 

За більш ніж рік роботи БЕБ не змогло принести жодних коштів до бюджету, спираючись на звіт Генпрокуратури, заявляв Железняк.  

Мельник не погодився: БЕБ має спрямувати до бюджету 3,1 млрд грн після завершення справ за вже відкритими кримінальними провадженнями. За його словами, справи порушені проти компаній, які працюють у нафтогазовому комплексі. Проте на прохання депутатів очільник БЕБ не назвав конкретні провадження, за якими буде стягнуто цю суму.   

Не задоволені роботою БЕБ у Раді бізнес-омбудсмена. Бюро не змогло змінити погоду у бізнес-середовищі, розслідуванням економічних злочинів і надалі займається ціла низка правоохоронних органів, каже бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

беб реформи економіка

Знак гривні
Знак гривні