Як росіяни вивозять українських дітей до РФ і змінюють їхню ідентичність, – дослідження

«Україна. П‘ята ранку» – коаліція неурядових організацій, які збирають та документують воєнні злочини росіян, підготувала аналітичний звіт про депортацію українських громадян як широкомасштабну та систематичну практику, яку застосовує РФ на тимчасово зайнятих нею територіях України. ТЕКСТИ публікують інформацію, що стосується депортації українських дітей до РФ.

Звіт представлено для ознайомлення українською та англійською мовами.

Скільки дітей депортували до Росії

За даними платформи «Діти війни», яка була створена Міністерством реінтеграції разом із Національним інформаційним бюро за дорученням Офісу Президента України, 9441 дитина вважається депортованою.

Водночас, за даними Офісу Генерального прокурора, станом на 19 вересня 2022 року понад 7 тисяч українських дітей були депортовані на непідконтрольну територію України, на територію держави-агресора та на територію РБ. Ця цифра базується на даних, зокрема заявах про зникнення дітей від родичів/опікунів/піклувальників, керівників дитячих установ тощо. Наразі ідентифіковано 5327 таких дітей.

Проте ці цифри можуть не відображати реальну картину щодо кількості вивезених дітей, оскільки наразі ведуться активні бойові дії, а частина території України тимчасово окупована. Крім того, Росія умисно перешкоджає у доступі до інформації, пов’язаної із процесами так званої «евакуації». Такі перешкоди створюються як для компетентних органів України, так і міжнародних організацій (наприклад, ЮНІСЕФ, МКЧХ) і представників громадянського суспільства.

Депортованих дітей умовно можна розділити на кілька категорій:

Ще у квітні 2022 року уповноважена з прав дітей при президенті Росії Марія Львова-Бєлова заявляла, що «у нас на території» 1700 дітей з «Донецької та Луганської республік», більшість із яких — «діти з установ». А директорка департаменту державної політики у сфері захисту прав дітей міністерства освіти РФ Лариса Фальковська тоді ж, у квітні, заявляла, що у Росію ввезли 2161 дитину. Причому 100 з них, за формулюванням Фальковської, були зі «звільнених територій України» і незабаром будуть передані в прийомні сім’ї Москви й Тульської, Калузької, Воронезької областей.

До початку травня 2022 року лише з інтернатів та дитячих будинків окупованих частин Луганської та Донецької областей до Росії вивезли понад 2 тисячі дітей-сиріт, дітей без статусу і дітей, позбавлених батьківського піклування. Частина з них перебувала у Підмосков’ї, частина — в Ленінградській, Омській, Володимирській областях, і деяких уже готували до всиновлення.

Станом на липень 2022 року, за повідомленням уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, із Донецької області до РФ незаконно вивезено 108 українських дітей, позбавлених батьківського піклування. Дітей віком від 5 до 16 років «влаштовують» у прийомні сім’ї до громадян Росії. Зокрема, 14 липня 2022 року 32 дітей передали до родин росіян у Москві, Московській, Воронезькій, Калузькій та Тульській областях, а також у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. 13 дітей вивезли до Росії з Донецька, Шахтарська та Макіївки, ще 19 було депортовано до РФ раніше.

Перш ніж «розподілити» дітей по різних регіонах РФ, їх привозять до Москви для зустрічі з «прийомними батьками», а для прискорення «процесу привласнення» українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Зокрема, в середині липня до Підмосков’я з тимчасово окупованого Донецька транзитом через Курськ і Ростов перемістили українських дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони — рідні брати та сестри, які раніше перебували в Донецькому дитячому будинку. Наразі їх планують влаштувати до сімей російських громадян.

Також відомо про вивезення з Куп’янського інтернату 13 дітей віком від 6 до 12 років. Попри те, що діти мають батьків або опікунів, дітей без їх відома окупанти вивезли до окупованого міста Сватове (Луганська область). Російська сторона сама підтверджує, що ці українські діти мають батьків чи опікунів в Україні, але не надає інформацію про те, що надалі буде з цими дітьми.

Діти, яких вивозили до віддалених регіонів Росії, іноді могли перебувати в дорозі близько тижня. У результаті аналізу відкритих джерел вдалося встановити, що їх депортували до щонайменше 57 регіонів РФ, зокрема, в Омську область, Дагестан та на Сахалін, що обмежує можливості дітей спілкуватися з українськими родичами, а також негативно впливає на їхній фізичний (через відчутну різницю у кліматичних умовах) та моральний стан.

У Росії дітей розміщують у готелях, дитячих таборах, базах відпочинку, оздоровлювальних комплексах та притулках. Умови там подібні до тих, які характерні для «дешевих костелів». Діти шкільного віку автоматично зараховуються до російських освітніх закладів та навчаються відповідно до наявних російських освітніх програм.

Зафіксовано, що під час прогулянок учні слухають гімн Росії, в організованих заходах використовуються прапори РФ.

Якщо в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ депортувала українських дітей переважно під приводом «евакуації», то протягом літа і на початку вересня 2022 року перелік підстав для вивезення доповнився «відпочинком у таборах». Після завершення такого «відпочинку» дітей примусово утримують на території РФ невизначений час «із метою навчання» та «з міркувань безпеки».

Так, було задокументовано вивезення 28 серпня 2022 року 20 дітей (7 — зі Стрілечої, Харківської області, ще 13 — із Козачої Лопані Харківської області) у дитячий табір «Ведмедик» у селищі Кабардинка, між Геленджиком та Новоросійськом. Всього відомо про вивезення щонайменше 503 дітей з Харківської області до Краснодарського краю.

22 вересня державне видання «Кубань 24» розмістило публікацію про те, що 223 дитини з Харківської області влаштували до початкових класів у школі № 7 Геленджика. До літніх таборів дітей також вивозили на територію тимчасово окупованого Кримського півострова: переважно у Євпаторію, Ялту та Феодосію. З відкритих джерел стало відомо про переміщення в такий спосіб щонайменше 6000 дітей.

Всього окупаційна влада планує розмістити в Криму до 5000 українських дітей з Херсонської області. «Заступниця міністра освіти Херсонської області» Тетяна Кузьміч заявила, що під час «відпочинку» з дітьми проводитимуть факультативні заняття з російської мови та історії.

За офіційними даними російських каналів, у квітні 27 дітей з Донбасу взяті під тимчасову опіку сім’ями з Підмосков’я. Проєкт влаштування дітей особисто контролював губернатор Московської області Андрій Воробйов. Марія Львова-Бєлова заявляла, що ці 27 дітей роками жили в установах, без кровних родичів. Проте в інтерв’ю телеканалу «360» два хлопчики восьми і дев’яти років, яких уже чекали на пероні тимчасові опікуни, розповіли журналістці, що у них у Маріуполі є бабуся, тобто діти мають кровних родичів в Україні. У липні 2022 року ці 27 українських дітей отримали російське громадянство.

За інформацією ВВС (з посиланням на повідомлення офіційних органів РФ), на теперішній час вже понад 100 дітей віддали у прийомні сім’ї, і цей процес триває. За даними ГО «Регіональний центр прав людини», зібраними під час моніторингу офіційних інтернет-ресурсів РФ та обрахованими методом крос-калькуляцій, станом на кінець жовтня 2022 року до російських прийомних родин було передано 386 депортованих українських дітей. Ідеться про вивезених дітей і з так званих «ДНР» та «ЛНР», і з територій, які Росія захопила після 24 лютого.

Відомо, що РФ використовує примусово депортованих українських дітей для антиукраїнської пропаганди.

Є інформація про те, що для спрощення «вивезення» дітей з України вже є «волонтери» на території окупованого Донецька, які займаються збиранням інформації для такого «реєстру» батьків, які бажали б усиновити дитину з України. Також станом на 5 вересня 2022 року є інформація про примусову депортацію до Москви дітей, позбавлених батьківського піклування, з Херсонської області (чотирьох вихованців віком від 11 місяців до двох років) — нібито для проходження курсу лікування. Двох дітей невстановлені люди уже вивезли в невідомому напрямку.

Повернення з РФ на територію України таких дітей — вкрай складний і довготривалий процес. Передусім це пов’язано з тим, що після так званої «паспортизації» та усиновлення (віддання під опіку) українських дітей фактично встановити дані цих дітей неможливо (росіяни умисно змінюють і знищують їхні персональні дані, щоб їх неможливо було встановити). В Україні дані про переміщення дітей фіксує Національне інформаційне бюро, за даними якого в Україну були повернуті 96 депортованих дітей.

викрадення дітей воєнні злочини рф фільтраційні табори депортація

Знак гривні
Знак гривні