Україна визволила з полону 100 військових і заступника мера Енергодара, Росії віддали колаборанта з УПЦ МП (ВІДЕО)

Україна 16 лютого здійснила черговий обмін військовополоненими з РФ у форматі 101 на 101.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

"Додому повернулися 100 військових і один цивільний — перший заступник міського голови міста Енергодара Іван Самойдюк. Він не зламався, відмовився співпрацювати з ворогом і був викрадений окупантами 19 березня минулого року на блокпосту біля Благовіщенки. Після 333 днів неволі він повертається до рідних та близьких", — йдеться у повідомленні.

photo_2023-02-16_16-58-22.jpg

Фото: Андрій Єрмак/Телеграм

Серед звільнених військових багато поранених. Більшість — захисники Маріуполя. Також є українські оборонці з херсонського та київського напрямків. Серед інших повернулися 63 оборонці Азовсталі, захисники Бучі, Херсона та Лимана.

До Військово-морських сил належать 46 звільнених, до Державної прикордонної служби — 29, Нацгвардії — 12, восьмеро звільнених належать до Збройних сил України, п’ятеро — до лав Територіальної оборони.

Цього разу всі звільнені в результаті обміну — рядовий та сержантський склад.

За словами представника ГУР МОУ Андрія Юсова, щоб допомогти повернути сотню українських захисників із російського полону, українська сторона віддала церковника-колаборанта УПЦ МП.

За даними джерела УП, йдеться про  настоятеля Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) у смт Ярова Лиманської громади Донецької області Миколу Зірку.

Нагадаємо, що станом на 17 лютого з російського полону повернуто 1863 українських захисників.

обмін полоненими звільнення з полону УПЦ (МП)

Знак гривні
Знак гривні