Нічна масована атака: росіяни змінили тактику, – ПС ЗСУ

Під час нічної атаки по Україні 16 лютого російські війська не використовували дрони-камікадзе, застосувавши лише ракети. В Повітряних силах ЗСУ таку зміну в діях окупантів назвали новою тактикою.

Про це заявив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, повідомляє РБК-Україна.

"Ми констатували цей факт (зміну тактики, – ред.), тому що дійсно ворог зазвичай використовував "шахеди" для того, щоб десь там перевірити нашу ППО, виявити наші позиції, так щоб скорегувати можливий ракетний удар на ранок. Цього разу, бачимо, нічна атака і "шахедів" не було, одразу пішли ракети, крилаті ракети різних типів", – розповів він.

Нагадаємо, Росія вночі знову атакувала Україну ракетами. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупаційні війська застосували 36 ракет.

"З 01:40 до 03:45 16 лютого противник здійснив пуски крилатих ракет повітряного та морського базування, керованих авіаційних та протикорабельних ракет. Усього в ударі було застосовано 36 ракет (12 крилатих ракет повітряного базування Х-101/555, 8 крилатих ракет морського базування "Калібр", 12 крилатих протикорабельних ракет повітряного базування Х-22, 3 керовані авіаційні ракети Х-59/31, 1 протикорабельна ракета "Онікс").

Для пусків використано літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95мс з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря", – розповів Залужний. 

За його словами, силами та засобами Збройних Сил України знищено 14 крилатих ракет та 2 керовані авіаційні ракети.

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак також повідомив, що росіяни змінили тактику. "Вони проводять активну розвідку, застосовують фальш-цілі", – зазначив Єрмак, додавши, що є влучання на Півночі, Заході, Дніпропетровщині та Кіровоградщині.

Також відомо, що росіяни влучили по об’єкту критичної інфраструктури на Львівщині.

За словами начальниці Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталії Гуменюк, Росія сьогодні протягом дня може знову масово обстріляти Україну. Ворог вишукує нову тактику, щоб обійти українську ППО, сказала вона.

Нагадаємо, у середу, 15 лютого, в небі над Києвом виявили близько шести ворожих повітряних цілей. Ймовірно, це були повітряні кулі з кутовими відбивачами, які росіяни почали запускати останніми днями.

"За інформацією, яка уточнюється, це були повітряні кулі, які переміщуються в просторі під дією вітру. Ці об’єкти могли нести на собі кутові відбивачі та певне розвідобладнання. По усім повітряним цілям працювали засоби ППО. Більшість цих зондів були збиті", — розповіли у КМВА.

За їхніми даними, такі кулі можуть запускати для виявлення та виснаження українських систем ППО. Більше про тип та характеристик цих літальних апаратів, а також про обладнання, яке вони несли, стане відомо після вивчення решток.

За словами Юрія Ігната, мета запуску ворогом таких об’єктів — відвернути увагу: “Противник хоче, щоб ми витрачали на ці кулі, які практично нічого не коштують, свої сили й засоби, зокрема зенітно-ракетних військ”.

ППО ракетний терор РФ тактика рф обстріл інфраструктури

Знак гривні
Знак гривні