Як китайська поліція виловлює тисячі втікачів за кордоном – The Economist

Британський тижневик The Economist пише про те, як Китай переслідує втікачів за межами своїх кордонів і до яких методів вдається. Наводимо скорочений переклад тексту.

Окрім збитого винищувачем США китайського аеростата, можна знайти безліч інших вражаючих сфер китайських хитрощів і стеження. Серед найдивовижніших – переслідування Китаєм втікачів за межами своїх кордонів. Масштаби цієї діяльності в усьому світі вражають – вона охоплює багато тисяч ймовірних злочинців – і дедалі більше загострює відносини із Заходом.

Дивіться також: Фото дня. ВМС США витягають з Атлантичного океану збитий китайський аеростат-розвідник

Поліція в усьому світі намагається заручитися допомогою колег з інших країн у затриманні тих, хто переховується від правосуддя. Але Китай часто обходить формальності. У жовтні минулого року директор ФБР Крістофер Рей звинуватив Китай у "втручанні в нашу незалежну судову систему, порушенні нашого суверенітету і норм поведінки поліції для проведення беззаконних кампаній залякування. Ми бачимо, як китайський уряд вдається до шантажу, погроз насильства, переслідування та викрадень. Вони фактично залучили злочинні організації в США, пропонуючи їм винагороду в надії на успішне повернення втікачів до Китаю", – сказав Рей.

У багатьох справах, що викликають занепокоєння ФБР та інших західних правоохоронних органів, застосовується метод, який у Китаї називають "кванфан", або "переконання повернутися". Це евфемізм для позначення заходів, починаючи від тиску на родичів у Китаї й закінчуючи відправкою головорізів для погроз підозрюваним у країни, де вони живуть.

кванф.JPG

Автор ілюстрації: Ben Jones

Західні уряди дедалі більше занепокоєні тим, що вони вважають порушенням суверенітету і зловживанням правами людини, яке часто тягне за собою "кванфан". Відтоді, як Сі Цзіньпін став лідером Китаю у 2012 році, використання "кванфану" стрімко зросло.

Розпочата Китаєм у 2014 році операція "Полювання на лисиць" – всесвітня кампанія з репатріації людей, яких Пекін називає корумпованими чиновниками (ФБР стверджує, що багато з них розшукуються також з політичних мотивів). У 2015 році вона була розширена під назвою операція "Небесна мережа", щоб охопити також осіб, причетних до фінансових злочинів. За офіційними даними, в рамках операції Sky Net було затримано понад 10 000 осіб. Не всі з них на той час перебували за кордоном. Офіційні дані розрізнені, але у звіті урядового інформаційного агентства Сіньхуа наводиться статистика за 2018 рік. Це був типовий рік, коли за програмою Sky Net було затримано 1 335 осіб. З них понад 29% були затримані на кордоні або всередині Китаю (деякі втікачі повернулися до КНР під новими іменами). Дані агентства Сіньхуа свідчать про те, що серед тих, кого затримували за кордоном, у понад половині випадків застосовували техніку "кванфан".

У кількох західних країнах зросла тривога після того, як минулого року правозахисна група Safeguard Defenders повідомила, що китайська поліція створила численні "сервісні станції" за кордоном. Китайські чиновники стверджують, що вони укомплектовані волонтерами з етнічних китайських громад. Їхня задекларована роль полягає в тому, щоб допомагати китайським емігрантам спілкуватися з поліцією в Китаї з бюрократичних питань, таких як поновлення китайських водійських посвідчень. Але деякі з них брали участь в операціях "кванфан", стверджує Safeguard Defenders. Уряди Нідерландів та Ірландії наказали закрити офіси, які, як стверджується, пов'язані з китайською поліцією у своїх країнах.

Читайте також: Китай має у Європі мережу з щонайменше 36 нелегальних поліцейських дільниць

Протягом останніх двох років Китай застосовує методи "кванфан" проти нового типу китайських злочинців за кордоном: шахраїв, які використовують телефони та інтернет, щоб виманювати гроші у китайців. Кількість таких шахраїв набагато більша, ніж тих, хто перебуває під прицілом антикорупційної поліції Китаю, а методи, що використовуються для забезпечення їхнього повернення, більш відверто жорстокі.

Поліція в кількох частинах Китаю відкрито погрожувала драконівськими заходами членам сімей тих, хто перебуває в чорних списках за кордоном або повертається з них, якщо вони не співпрацюватимуть зі слідством. У липні влада Веньчана, міста в острівній провінції Хайнань, заявила, що дітям підозрюваних не дозволять відвідувати жодну школу в головному міському районі. Подружжя, батьки та діти підозрюваних будуть позбавлені права на медичне страхування для отримання основних медичних послуг. Жодному з їхніх прямих родичів не буде дозволено працювати на державну службу. У багатьох місцях чиновники розмалювали будинки родичів підозрюваних словами "сім'я шахрая".

Навіть у Китаї час від часу з'являється невдоволення методами "кванфан". В інтернеті поширюються коментарі, в яких покарання родичів називають "виною за асоціацією". Деякі китайські юристи ставлять під сумнів спосіб, у який поліція пропонує пом'якшення покарання тим, хто повертається: як вони можуть передбачити рішення судів? Чому з мішенями "кванфану" слід поводитися інакше, ніж з тими, хто з'явився в поліцію Китаю, не тікаючи за кордон? У статті, опублікованій у 2021 році, двоє науковців з Цзіліньського університету попередили, що тиск поліції для досягнення успіху в репатріації втікачів може легко призвести до використання "неналежних" методів, включаючи "погрози та тероризування" підозрюваних і їхніх родичів. Така поведінка, пишуть вони, негативно вплинула на "імідж правової держави" Китаю за кордоном.

шахрайство втікачі за кордон Китай

Знак гривні
Знак гривні