США можуть передати Україні конфісковану в контрабандистів іранську зброю, – WP

Американські військові розглядають можливість відправити Україні тисячі конфіскованих одиниць зброї та понад мільйон боєприпасів, які призначалися для єменських хуситів, яких підтримує Іран.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела серед американських та європейських офіційних осіб.

Йдеться про понад 5000 автоматів, 1,6 мільйона патронів, невелику кількість протитанкових ракет і понад 7000 радіопідривачів, які застосовуються в зенітних ракетах. Це озброєння було захоплене впродовж останніх місяців у контрабандистів під час патрулювання прибережних вод Ємену американськими та французькими кораблями.

Виклик для адміністрації Байдена полягає в тому, щоб знайти юридичне обґрунтування для вилучення зброї. Згідно з умовами ембарго ООН на постачання озброєнь в Ємені, конфіскована зброя підлягає знищенню, вона не має використовуватися в інших збройних конфліктах. За словами американських чиновників, юристи адміністрації Байдена вивчають, чи не створює ця резолюція для них можливості для маневрів, щоб передати зброю Україні.

Прихильники цієї ідеї кажуть, що президент Байден міг би розв'язати юридичне питання, підготувавши виконавчий указ або працюючи з Конгресом, щоб надати США повноваження вилучати зброю в рамках цивільної конфіскації та відправляти її в Україну.

Є прецедент використання США законів про конфіскацію активів для вилучення іранської зброї. У 2020 році міністерство юстиції США використало такі закони, щоб взяти під контроль дві партії конфіскованої зброї, включно з керованими протитанковими ракетами, ракетами класу "земля-повітря" та частиною крилатих ракет.

Джонатан Лорд, директор Програми безпеки на Близькому Сході в вашингтонському аналітичному центрі Center for a New American Security, сказав, що у Вашингтоні ця концепція має двопартійну підтримку.

"Здається, що Білому дому і Конгресу буде дуже легко підтримати та розв'язати це питання", – зазначає він.

Американські військові почали серйозно розглядати цю ідею наприкінці минулого року після того, як ВМС США вилучили мільйон боєприпасів на борту рибальського судна, що прямувало з Ірану до Ємену. Кількома тижнями пізніше американські військові вилучили понад 2 000 АК-47 з невеликого рибальського судна в Оманській затоці. В середині січня французькі сили виявили 3 000 штурмових гвинтівок, майже 600 000 патронів і понад 20 протитанкових ракет на борту іншого рибальського судна в Оманській затоці.

Американські офіційні особи кажуть, що передача Україні зброї, призначеної для підтримуваних Іраном сил в Ємені, дозволила б США змінити ситуацію з Тегераном, який надав Росії сотні так званих дронів-камікадзе для атак на цивільне населення в Україні.

"Меседж такий: ми беремо зброю, призначену для озброєння іранських маріонеток, і перенаправляємо її Україні, де Іран постачає зброю Росії", – сказав один з американських чиновників.

Це також відчинить двері для США для перенаправлення інших видів озброєнь, захоплених біля узбережжя Ємену, якщо це буде потрібно Києву.

США та їхні союзники звинувачують Іран у наданні військової допомоги бойовикам-хуситам в Ємені протягом багатьох років. Іран, який надає відкриту політичну підтримку силам хуситів, заперечує, що постачає зброю, порушуючи ембарго ООН.

ООН заявляє, що Іран є найімовірнішим джерелом озброєння, яке допомагає хуситам успішно утримувати свої позиції у восьмирічній війні проти підтримуваних Саудівською Аравією єменських сил.

Сили хуситів неодноразово запускали ракети й безпілотники з території Ємену, націлені на столиці Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів, які надають військову підтримку міжнародно визнаному єменському уряду.

росія-іран ємен хусити зброя для України

Знак гривні
Знак гривні