Російські ракети перетнули повітряний простір Молдови та Румунії, – Залужний

Під час масованого удару 10 лютого дві російські крилаті ракети "Калібр" здійснили перетин повітряного простору Молдови та Румунії.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Сьогодні, 10 лютого, о 10:18 дві російські крилаті ракети «Калібр» здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав", – йдеться у повідомленні.

Головнокомандувач ЗСУ додав, що ракети були запущені з акваторії Чорного моря.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі УП наголосив, що ПС ЗСУ мали змогу збити ці ворожі ракети, але розуміли ризики й загрози населенню іноземної держави, тому цього не зробили одразу.

Він додав, що Росія не вперше влаштовує провокації із порушенням повітряного простору іноземних держав. Зокрема, раніше це було зафіксовано в Молдові.

У міноборони Молдови підтвердили порушення повітряного простору країни російською ракетою, офіційного підтвердження з боку румунського міністерства оборони не було.

Доповнено о 14:00

Міноборони Румунії офіційно спростувало інформацію про проліт російської ракети над територією країни, інформує Liga.net.

"Система повітряного спостереження ВПС Румунії зафіксувала в п'ятницю, 10 лютого, повітряну ціль, запущену з акваторії Чорного моря з корабля Російської Федерації, поблизу Кримського півострова, швидше за все, крилату ракету, яка розгорнулася в повітряному просторі України, зайшла на територію Республіки Молдова і повторно увійшла до повітряного простору України, жодного разу не перетинаючи повітряний простір Румунії", – йдеться у повідомленні на сайті румунського міністерства.

Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат вже після спростування від міноборони Румунії повторив в ефірі телемарафону, що дві російські ракети залетіли у повітряний простір цієї країни.

Згодом він розповів у коментарі «Бабелю», що українська радіолокаційна система зафіксувала проліт російських ракет в небі над Румунією та Молдовою. «Стався серйозний інцидент. Румунія повинна розібратися з цим перед тим, як робити передчасні висновки. Одне ми знаємо точно — наші дані чітко вказують на те, що ракета порушила повітряний простір згаданих країн», — додав Ігнат.

А президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що сьогоднішній обстріл України, під час якого російські ракети пройшли повітряним простором Молдови та Румунії, є викликом НАТО.

Що передувало

Як повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ, рано-вранці 10 лютого 2023 року російські війська завдали ударів по містах та об’єктах критичної інфраструктури України.

"Застосовано сім дронів-камікадзе «Shahed-136/131» зі східного узбережжя Азовського моря та шість крилатих ракет морського базування «Калібр» – із російського фрегата у Чорному морі. Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України знищено 5 крилатих ракет «Калібр» та 5 ударних дронів "Shahed-136/131", – йдеться у повідомленні.

Також російські війська завдали масованого удару зенітними ракетами С-300 з районів Бєлгорода (РФ) і Токмака (тимчасово окупована територія Запорізької області).

"По Харківській та Запорізькій областях запущено до 35 зенітних керованих ракет (С-300), які неможливо знищувати в повітрі засобами ППО", – розповіли у Командуванні.

Також близько 08:30 10 лютого росіяни запустили крилаті ракети зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс.

Дивіться також: Новостворені мобільні групи ППО для захисту Києва від ракет і шахедів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Загалом повітряна тривога в Україні близько 4 годин. Згодом у пресслужбі КМВА повідомили, що над Києвом сили протиповітряної оборони збили 10 російських ракет. На Одещині, за словами глави ОВА Максима Марченка, сили ППО збили над Одеською областю 13 російських ракет. Про роботу ППО також повідомляли керівники Вінниччини, Полтавщини та Івано-Франківщини.

Як повідомив глава Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, у Хмельницькому під час повітряної тривоги пролунав вибух, частина міста залишилася без електропостачання. Згодом він додав, що в області було збито ракету і шахед росіян, однак є влучання в об'єкт критичної інфраструктури.

За словами очільника Львівської ОВА Максима Козицького, У Золочівському районі Львівщини ракета окупантів впала біля автобусної зупинки, – не вибухнула, без постраждалих.

Після закінчення масованої атаки РФ у Повітряних С ЗСУ відзвітували, що Сили протиповітряної оборони знищили 61 крилату ракету з 71, випущених росіянами.

Яка ситуація в енергетиці

Як повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, під час чергової масованої ракетної атаки вранці 10 лютого є влучання в обʼєкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури в шістьох областях. Запроваджені аварійні відключення в багатьох регіонах.

"Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях. Завдяки успішній роботі ППО та завчасним технічним заходам вдалось зберегти цілісність енергосистеми України. Енергетики працюють нон-стоп над відновленням енергопостачання", – розповів міністр.

Як повідомили у ДТЕК, унаслідок атаки Росії пошкоджено чотири теплоелектростанції ДТЕК, постраждали енергетики.

пс зсу масована атака НАТО залужний ракетний терор РФ

Знак гривні
Знак гривні