ЗСУ отримують координати від США для ударів з використанням HIMARS і M270, – WP

Українські військові отримують координати або ж їхнє підтвердження від США чи їхніх союзників для переважної більшості ударів з використанням передових ракетних систем, наданих США, як-от HIMARS і M270.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на трьох українських високопосадовців і одного високопоставленого представника США.

Видання зазначає, що один з українських чиновників заявив, що українські війська майже ніколи не запускають сучасну зброю без конкретних координат, наданих американськими військовослужбовцями з бази в іншій частині Європи. Українські посадовці кажуть, що цей процес має надати Вашингтону впевненості у наданні Києву зброї більшої дальності.

Високопоставлений американський чиновник підтвердив роль США в ракетних ударах ЗСУ по ворожих цілях. Він сказав, що метою такої підтримки є забезпечення точності та збереження обмежених запасів боєприпасів для максимальної ефективності. За словами посадовця, Україна не звертається до Сполучених Штатів за схваленням щодо того, по чому завдавати ударів, і зазвичай самостійно вражає окупаційні війська з інших видів озброєння. Сполучені Штати надають координати та точну інформацію щодо націлювання виключно в консультативній ролі, сказав чиновник.

imrs.webp

Кузя, командир українського підрозділу HIMARS. Україна, липень 2022 року. Фото: Анастасія Власова для The Washington Post

Це питання є чутливим для уряду США. Високопосадовці Пентагону кілька днів відмовлялися відповідати на запити WP через занепокоєння щодо оперативної безпеки. Натомість вони зробили заяву, в якій наголосили на обмеженні американського втручання.

"Ми вже давно визнали, що ділимося розвідданими з Україною, щоб допомогти їй захистити свою країну від російської агресії, і з часом ми оптимізували спосіб обміну інформацією, щоб мати змогу підтримувати їхні запити та процеси націлювання з більшою швидкістю і масштабом", – сказав у заяві бригадний генерал Патрік Райдер. "Українці несуть відповідальність за пошук цілей, визначення їхніх пріоритетів і, зрештою, за прийняття рішення про те, які з них вражати. США не затверджують цілі, і ми не беремо участі у виборі чи ураженні цілей", – пояснив він.

Високопосадовець описав процес координації з США: українські військовослужбовці визначають цілі, які вони хочуть вразити, і в якому місці. Ця інформація потім надсилається старшим командирам, які передають запит американським партнерам для отримання точніших координат. Американці не завжди надають запитувані координати, сказав посадовець, і тоді українські війська не відкривають вогонь.

Україна могла б сама планувати удари, але оскільки Київ не хоче витрачати цінні боєприпаси й промахуватися, він зазвичай чекає на американське підтвердження, сказав чиновник, додавши, що на цей контроль немає жодних нарікань.

Вже кілька місяців український уряд лобіює у Вашингтоні надання високоточної зброї більшої дальності, запевняючи, що не використовуватиме ракети більшої дальності для завдання ударів через кордон всередині Росії.

Високопоставлений український чиновник стверджував, що українські військові зіткнуться з тими ж обмеженнями, з якими вони стикаються зараз зі звичайними ракетами HIMARS, якщо вони отримають ATACMS, при цьому Україна все ще залежатиме від координат націлювання, наданих США.

«Ви все одно контролюєте кожен постріл, тому, коли ви говорите: «Ми боїмося, що ви можете використовувати їх для якихось інших цілей», ми не зможемо цього зробити, навіть якби захотіли», – додав він.

Однак, представник США відкинув таку характеристику. Він назвав неправдою слова про те, що українці надсилають американцям цілі на затвердження.

Начальник управління ракетних військ і артилерії командування підготовки Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Андрій Малиновський в інтерв'ю The Washington Post у жовтні розповів, що західні союзники України підтверджували координати цілей напередодні харківського контрнаступу.

За його словами, партнери розробили процес, за яким Україна отримує точні координати, щоб гарантувати точність ударів. Це також дозволило розв'язати проблему протидії російських військ українським розвідувальним безпілотникам на полі бою, оскільки США та інші держави НАТО мають доступ до військових супутників.

"Ми всі практично завжди на зв'язку, – додав він. – Вони негайно передають нам координати, і ми одразу ж запускаємо РСЗВ".

рсзв HIMARS розвідка пентагон

Знак гривні
Знак гривні