У США вийшла книжка журналіста Луканова про російсько-українську війну

Американське видавництво Defiance Press видало англійською мовою книжку українського журналіста Юрія Луканова «Репортер Волковський».

Про це повідомляє офіційний сайт видавництва.

"Репортер Волковський" – дивовижна історія людей, чиє життя перевернула російсько-українська війна. Те, що ще вчора здавалося неймовірним, сьогодні стало буденністю. Своєю безжальною і цинічною рукою війна не лише розділила життя на "до" і "після", а й зруйнувала колишні звичні уявлення і стосунки між людьми.

Дружина одного з головних героїв, Сергія Сухобокова, Ліза, стає прихильницею "русского мира" і тим самим приносить драму в їхнє сімейне життя. Вона приєднується до окупантів, що закінчується трагічно. З одного боку, він ненавидить її, з іншого – продовжує кохати. Ці несумісні почуття болісно резонують у його серці. Їхня донька розривається між мамою і татом.

Головні герої цієї книги – журналісти. У країні, на яку напав агресор, вони змушені постійно реагувати на нові виклики, які ставить війна. Чи повинен журналіст країни, яка стала жертвою агресії, зберігати повний нейтралітет, чи все ж таки має стати інформаційним воїном? Чи повинен журналіст з країни, яка постраждала від агресії, бути неупередженим журналістом, чи все ж таки може брати участь у спротиві?

Як ставитися до світу, який обмежується висловленням занепокоєння і не усвідомлює нелюдськості путінського режиму, що кинув виклик світові війною з Україною? І лише після 24 лютого 2022 року світ почав реально діяти, реально протистояти диктатору. До цього дня це була радше симуляція протистояння. Війна змінює ситуацію і змушує професіоналів шукати нові відповіді", – йдеться в анотації до книжки.

reporter-cover-lg-scaled.webp

У видавництві зазначають, що Юрій Луканов працює журналістом понад чотири десятиліття, протягом яких опублікував тисячі статей, журналістських репортажів та розслідувань з прав людини в українських та міжнародних ЗМІ, включно з United Press International, The Financial Times та Атлантичну раду США. "Репортер Волковський" – його перший роман, в якому він намагається розповісти історію війни, використовуючи свій унікальний гумор та проникливість.

"Юрію Луканову вдалося передати трагізм цієї війни, розповісти про її природу і водночас зберегти легкий стиль", – описав роман польський журналіст Пьотр Андрусечко.

"Я не літературний критик, але дещо знаю про російських терористів, війну та окупацію. Юрій Луканов описав концтабір "ДНР" так точно, ніби він сам там був, його опис відображає реальність, яку я особисто спостерігав протягом 48 днів у концтаборі "ДНР" влітку 2014 року, майже документально. Разом з вигаданими, але дуже типовими персонажами, все написане Юрієм може здатися читачам абсурдним, але не менш абсурдною є і сама реальність", – каже про книжку громадський діяч й колишній в'язень російської катівні "Ізоляція" Дмитро Потєхін.

"Юрій Луканов прагне допомогти посилити голос українського народу, який в реальному житті має подібні історії, як та, яку Юрій Луканов змальовує у "Репортері Волковського", – наголошують у видавництві.

Англійський переклад книжки доступний на сайті Amazon.

Знак гривні
Знак гривні