Навіщо Україні західні літаки – і чи отримає вона їх? Пояснює The Economist

ВПС Росії ще не мають переваги в повітрі. Незабаром це може змінитися, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Україна просила західні бойові літаки четвертого покоління практично відтоді, як Росія вторглася в лютому 2022 року. Але після 25 січня, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц нарешті дав добро на постачання танків Leopard 2 в Україну (підштовхнутий відповідною пропозицією американських танків M1 Abrams), запит став більш наполегливим. Україна хоче отримати американські винищувачі F-16 або F-15. Таких літаків є чимало, і багато військово-повітряних сил НАТО поступово виводять їх з експлуатації через нарощування постачання малопомітних винищувачів п'ятого покоління F-35. 30 січня президент Джо Байден заявив, що США не надаватимуть Україні F-16. Чи отримає їх Україна в кінцевому підсумку?

Запит став нагальним. Україна готується до весняного наступу, щоб повернути собі територію, можливо, до наступної хвилі російської мобілізації. Російські військово-повітряні сили досі не змогли встановити повітряну перевагу над Україною, попри значну перевагу як у чисельності, так і в можливостях над українськими ВПС, які здебільшого покладаються на радянські літаки Міг-29 і Су-27. Це відбувається завдяки добре інтегрованій наземній протиповітряній обороні, що базується переважно на зенітно-ракетних комплексах С-300 1970-х років і великій кількості ПЗРК, наданих країнами-членами НАТО. Це дозволило українським військово-повітряним силам боротися за небо і надавати вкрай необхідну підтримку сухопутним військам. Але це може змінитися.

20230204_BLP504.jpg

Ілюстрація: The Economist

Україна не підтверджує, скільки літаків і пілотів вона втратила, але вона, безсумнівно, відчуває наслідки річного виснаження. Гірше того, постійні обстріли російськими військами об'єктів критичної інфраструктури та житлових районів призвели до того, що запаси зенітних ракет в Україні стали небезпечно низькими. Особливою проблемою є використання Росією іранського безпілотника Shahed-136, який може завдавати точних ударів по погано захищених цілях, як-от електростанції. Більшість боєприпасів, необхідних для їх знищення, значно дорожчі за сам "Шахед", який коштує близько 20 000 доларів. Попри те, що українці терміново потребують значної кількості ПЗРК, вони побоюються, що без F-16 та інших західних літаків їхня здатність запобігти завоюванню Росією переваги в повітрі зменшиться.

Так чому ж Захід досі не надав їх? Однією з причин є те, що деякі лідери, зокрема Джо Байден, побоюються, що оснащення України F-16 дасть їй змогу завдавати ударів по цілях у глибині російської території, а це буде сприйнято Кремлем як ескалація, що знову викличе погрози ядерної відплати. Ще однією причиною, яку часто називають, є те, що F-16 – це складна система. Пілоти потребують щонайменше тримісячної підготовки, а механіки – ще більше. Він також потребує значної логістичної підтримки та довгих, гладких злітно-посадкових смуг, щоб піднятися в повітря. Україна не має достатньої кількості, хоча її військово-повітряні сили заявляють, що модернізують аеродроми по всій країні в очікуванні отримання західних реактивних літаків. Але ці смуги одразу ж стануть мішенями для росіян.

Перше виправдання лунає майже щоразу, коли Україна просить у Заходу нові або вдосконалені засоби, особливо ті, які можна назвати наступальними, а не оборонними. Правда полягає в тому, що F-16, як і танки, можуть бути і тими, і іншими, залежно від того, як вони використовуються. Крім того, на думку Джастіна Бронка, експерта з військово-повітряних сил аналітичного центру RUSI, використання F-16 для глибокого перекриття повітряного простору Росії віддасть їх на поталу російським ракетам класу "земля-повітря", в тому числі і смертоносним С-400. Ймовірно, існують кращі способи ураження віддалених цілей в Росії.

Друга причина не постачати літаки є більш серйозною, але не непереборною. Навчання пілотів і наземних екіпажів можна було б розпочати негайно, ще до відправки літаків. Дуглас Баррі з Міжнародного інституту стратегічних досліджень, іншого аналітичного центру, каже, що злітно-посадкові смуги є проблемою, але пілоти могли б використовувати розосереджені аеродроми. Їх може бути багато, і росіянам буде важче їх знайти – але посадкові смуги будуть коротшими і більш нерівними, а отже, літак і пілот наражатимуться на більший ризик. Проте, якщо українці кажуть, що хочуть отримати F-16, то останні заяви свідчать про те, що вони досить добре уявляють собі, як вони їх використовуватимуть.

Багато прихильників України на Заході переконані, що Україні недостатньо уникнути поразки, а Росія має програти. Нідерланди вже висловили готовність надіслати свої винищувачі F-16. Україна заявляє, що Польща розглядає таку можливість. Кажуть, що Пентагон готується дати свою згоду на такий експорт. Як завжди, лідером тих, хто відстає, є німецький канцлер Олаф Шольц. Якщо Захід вважає, що без кращих винищувачів Росія врешті-решт встановить домінування над повітряним простором, він має надати їх: цього разу якнайшвидше.

західна підтримка військова допомога західні літаки

Знак гривні
Знак гривні