У межах мирної угоди з Україною РФ має вивести війська з окупованої частини Грузії, – президентка Зурабішвілі

У мирній угоді після закінчення війни Росії проти України має бути прописаний пункт з вимогою до Кремля відмовитися від майже 15-річної окупації територій Грузії.

Про це заявила президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, повідомляє Bloomberg.

"Росія має зрозуміти, де проходять її кордони. Грузинські питання мають бути на столі переговорів, тому що ніхто не повинен думати, що ця війна може бути вирішена без відступу Росії з усіх окупованих територій в регіоні", – заявила Зурабішвілі.

Президентка Грузії наголосила, що припинення окупації Абхазії та Північної Осетії, які становлять п'яту частину грузинської території, залежить від поразки російського диктатора Путіна в Україні. Цей момент, за її словами, швидко наближається.

"Росія вже практично програла битви, якщо не повністю війну", – сказала вона.

Не вимагаючи від Росії повного виведення військ в рамках умов капітуляції, "західний світ зробить ще одну велику помилку – таку ж велику, як у 2008, 2014 роках", – сказала Зурабішвілі, маючи на увазі вторгнення Росії в Грузію й анексію Москвою українського Криму.

Цитуючи президентку Зурабішвілі, Bloomberg зазначає, що її слова суперечать позиції уряду Грузії, який "намагається уникати антагонізму з Путіним через його вторгнення в Україну". Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі не запровадив санкції проти Росії і відмовився надавати військову допомогу Україні, звинувативши минулого місяця критиків своєї політики у прагненні "створити другий фронт у Грузії". Грузія розширила торгівлю з РФ і прийняла десятки тисяч росіян, які втекли з країни від мобілізації.

Читайте також: Україна просила Грузію передати комплекси "Бук", надані Києвом у 2008-му, й отримала відмову

мирний договір агресія рф абхазія осетія грузія

Знак гривні
Знак гривні