"Майже жодних обмежень", – новий президент Чехії про види військової допомоги Україні від Заходу

У першому інтерв'ю міжнародним ЗМІ після свого обрання президент Чехії Петр Павел рішуче виступив на захист західної військової підтримки Києва, наголосивши, що не повинно бути "майже жодних обмежень" на види допомоги.

Він не погоджується з тим, що таку допомогу можна розглядати як "ескалацію". Про це Павел заявив в інтерв'ю ВВС.

Павел сказав, що для нього постачання західних винищувачів, таких як F-16, "не табу", але Павел не впевнений, що вони можуть бути доставлені у терміни, які принесуть користь Україні.

"Ймовірно, мало хто міг уявити, що країни Заходу захочуть надати Україні сучасні основні бойові танки, далекобійну артилерію або зенітні системи", – сказав він, додавши, що, на жаль, цього ще недостатньо, щоб протистояти значним ресурсам Росії.

Обраний президент Чехії не поділяє думки про те, що такі постачання можна розглядати як "ескалацію".

"У нас немає альтернативи. Якщо ми залишимо Україну без допомоги, вони, найімовірніше, програють цю війну. А якщо вони програють – ми всі програємо", – сказав він.

Павел також сказав, що він та інші європейські лідери зобов'язані пояснити своєму населенню сенс допомоги Україні.

"Наші міста не руйнуються російською артилерією та ракетами. Але наше майбутнє може бути зруйноване, якщо ми не підтримаємо Україну в успішному завершенні цього конфлікту", – зазначив він.

2800825.jpg

Петр Павел – топгенерал НАТО у відставці. Фото: Getty Images

Крім того, президент Чехії заявив, що Україна має отримати дозвіл на вступ до НАТО, щойно закінчиться війна.

"Українські військові, ймовірно, будуть найдосвідченішими військовими в Європі. Україна заслуговує на те, щоб бути частиною спільноти демократичних країн", – заявив генерал НАТО у відставці.

Журналіст уточнив – включно з НАТО?

"Я вважаю, що вони дійсно на це заслуговують", – відповів Павел.

Нагадаємо, 29 січня закінчився другий тур президентських виборів у Чехії. Петр Павел набрав 58,32%, а його опонент Андрей Бабіш – 41,67%. Президент Володимир Зеленський привітав Павела з перемогою та запропонував йому здійснити візит до України.

Як передає CNN Prima, чеський президент вже анонсував свій візит до Києва навесні разом із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

За матеріалами Liga.net.

НАТО україна-чехія військова допомога павел

Знак гривні
Знак гривні