У Британії виникають цілі острови з вологих серветок, екологи б'ють на сполох

Британські острови поповнюються новими острівцями. Вони складаються не з граніту чи вапняку, а зі скупчень вологих серветок і сміття, пише The Economist.

Найбільший з таких островів має метрову глибину, ширину двох тенісних кортів і розташований на вигині Темзи біля Хаммерсмітського мосту в Лондоні. Його виміряли минулого літа волонтери з благодійної організації Thames21, яка вже сім років відстежує утворення таких потвор. Вони підрахували, що в Темзі є щонайменше дев'ять острівців мокрого сміття, і що менші острівці можуть утворюватися в закрутах інших річок.

Британці викидають 11 мільярдів вологих серветок на рік. Ними миють немовлят і житло, допомагають дезінфікувати лікарні та будинки для людей похилого віку. Але вони також блокують каналізацію, коли їх змивають: звіт 2017 року, підготовлений галузевою організацією Water UK, показав, що серветки становлять 93% матеріалу, який засмічує каналізацію.

Навіть ті з них, які заявляють, що вони "біологічно розкладаються", не обов'язково розкладаються достатньо швидко, щоб уникнути засмічення водних шляхів. А близько 90% з них містять мікропластик, який потрапляє у воду та травну систему риб і людей (за даними Всесвітнього фонду дикої природи, британці примудряються проковтнути шматок пластику розміром з кредитну картку щотижня).

20230204_BRP501.jpg

Ілюстрація: The Economist

Кілька роздрібних мереж, таких як Tesco та Boots, припинили продаж усіх серветок, що містять пластик. І з'являються альтернативні продукти. Wype, натуральний гель, який наносять на туалетний папір, – винахід Джорджіа Граната, італійського емігранта, який нарікає на відсутність у Британії біде. FlushAway – це серветки, що розчиняються.

Але вологих серветок важко позбутися. Вони не входять до урядового списку одноразових пластикових виробів (поряд з паличками для повітряних кульок та столовим приладдям), які мають бути заборонені з жовтня. І хоча серветки рясніють такими словами, як "змивається" і "біологічно розкладається", використання цих термінів здебільшого не регулюється.

Дослідження, проведене Water UK, показало, що "змивні" серветки все ще у 88 разів частіше, ніж туалетний папір, забивають каналізацію. Навіть технічний стандарт "добре змивається", запроваджений Water UK у 2019 році, тестує серветки в лабораторних умовах, які не відображають стан британської каналізації.

Відповідно до Закону про водне господарство від 1991 року, змивати все, що "може пошкодити каналізацію або дренаж" або "перешкоджати вільному потоку вмісту", є незаконним. Але британці, здається, не можуть зупинитися. В опитуванні, проведеному у 2022 році комунальним підприємством Thames Water, трохи більше ніж кожна п'ята людина зізналася, що змиває такі речі. Поява архіпелагів вологих серветок свідчить про те, що інші, можливо, були не зовсім чесні.

екологія британія вологі серветки довкілля

Знак гривні
Знак гривні