Постачання Україні західних літаків – ключове питання наступного "Рамштайну", – Politico

Зараз, коли американські "Абрамси" і німецькі "Леопарди" після багатомісячних дискусій між західними союзниками прямують до України, військові планувальники в Києві звертають увагу на те, що вони вважають логічним наступним кроком у своїх зусиллях з відсічі російським окупантам – постачання сучасних винищувачів.

Про це пише Politico.

Розмови з більш ніж пів дюжиною західних військових чиновників і дипломатів підтверджують, що внутрішні дебати про постачання Україні винищувачів вже ведуться, їх ініціюють українські чиновники за підтримки країн Балтії.

Ці дискусії, ймовірно, виявляться ще більш запеклими, ніж обговорення постачання танків. У Європі багато чиновників і дипломатів заявили, що їхні уряди більше не вважають цю ідею безперспективною, але побоювання ескалації залишаються високими.

Вашингтон заявив Києву, що постачання літаків "наразі не розглядається", сказав один з дипломатів, але додав: "Наразі є червона лінія – але минулого літа ми мали червону лінію щодо HIMARS, і вона зрушила з мертвої точки. Потім це були бойові танки, і це теж змінилося".

Ще один співрозмовник з Європи звернув увагу на те, з якою швидкістю останнім часом ухвалюють рішення щодо надання ЗСУ важчої зброї. На його думку, хоча прямо зараз ідея про постачання винищувачів Україні видається чимось неможливим, уже за кілька тижнів про це можуть почати говорити цілком предметно.

Міністри оборони країн-союзників України мають провести наступного місяця чергову зустріч у межах формату "Рамштайн", де, як очікується, ключовим питанням буде авіація і повітряна підтримка.

Минулого тижня міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив у парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо Київ звернеться з відповідним проханням. "Ми відкриті, немає ніяких табу", – сказав він.

Ця заява прозвучала після того, як минулого місяця міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що його уряд "готовий" передати Києву винищувачі радянських часів МіГ-29 і обговорює з партнерами по НАТО і президентом України Володимиром Зеленським, як це зробити.

Інші високопоставлені політики налаштовані значно менш рішуче. Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу виключив постачання винищувачів, посилаючись на необхідність запобігти подальшій військовій ескалації.

Деякі чиновники вважають, що наступного місяця дискусія в Рамштайні буде більше зосереджена на розробці плану дій на випадок, якщо винищувачі терміново знадобляться в майбутньому, а не на укладанні угоди про найближчі поставки.

Європейські союзники України передбачають, що конфлікт може тривати ще три-п'ять років, а то й довше, і є побоювання, що Захід наблизився до межі того, що він може надати, не викликавши екстремальної реакції з боку Москви.

союзники україни військова допомога рамштайн західні літаки

Знак гривні
Знак гривні