Що собою являють танки Leopard 2A6, які Німеччина передасть ЗСУ зі складів Бундесверу

25 січня уряд Німеччини на чолі з канцлером Олафом Шольцем ухвалив рішення передати Україні зі складів Бундесверу ротний комплект в 14 танків Leopard 2A6 та дав згоду на реекспорт цих танків з інших країн.

Про це повідомляється на сайті уряду ФРН.

Окрім постачання самих машин, Німеччина забезпечить боєприпаси, технічне обслуговування, логістику та навчання екіпажів.

При цьому офіційний Берлін заявляє мету в найкоротший час за участі країн-партнерів зібрати для ЗСУ щонайменше два танкові батальйони на Leopard 2.

Leopard-2-A6-KMW-005.jpg

Leopard 2A6. Фото: mil.in.ua

Як повідомляє Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

За словами міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса, якого цитує Tagesschau, Німеччина може надати Україні перші бойові танки Leopard приблизно через три місяці. Він додав, що Бундесвер "дуже швидко" почне навчання українських солдатів роботі на танку і що надання "Леопардів" "це потенційно важлива "зміна правил гри" в цій війні або на цьому етапі війни".

Що собою являє Leopard 2A6

Як зазначає Defense Express, Leopard 2A6 є найкращим варіантом, який Німеччина могла поставити для ЗСУ поза комерційними варіантами. Бо досі вважалось, що для України в рамках "танкової коаліції" збиратимуть хіба що Leopard 2A4 як найбільш поширену модель.

fca63d11403af087.webp

Інфографіка: International Institute for Strategic Studies

Модифікація Leopard 2A6 з’явилась у 2001 році та була створена на базі модифікації А5. Від свого "попередника" Leopard 2A6 відрізняється непересічною вогневою міццю і точністю ведення вогню, можливо навіть більшою аніж M1 Abrams, завдяки установці гармати Rh-120 L/55 з подовженим стволом. Для розуміння – на Leopard 2A5 стоїть гармата попередньої версії Rh-120 L/44, на M1 Abrams – її ліцензійна копія M256.

Своєю чергою, Leopard 2A5 відрізняється від Leopard 2A4 посиленим бронюванням, новою системою управління вогнем, заміною гідравлічних приводів на електричні та введенням командирської панорами. Такі вдосконалення "наростили" масу танка Leopard 2A5 до 62,5 тонн, на 7,5 тонн більше за Leopard 2A4.

Як інформує "Мілітарний", допоміжне озброєння Leopard 2А6 – кулемети MG3 калібру 7,62 мм, один з яких спарений з головним знаряддям танка, а другий встановлений на люку і може використовуватися як зенітна зброя.

Башта і корпус мають стійку до снарядів форму. Верхня лобова частина має великий кут нахилу, що разом із бронею забезпечує ефективний захист від підкаліберних снарядів та протитанкових керованих ракет.

У паливних баках є спеціальний наповнювач, який не дає вибухнути при пошкодженні.

Також модель Leopard 2А6 має систему попередження про лазерне опромінення, вона сповіщає екіпаж про загрозу використання противником лазерного наведення.

Leopard 2A6M є версією 2A6 з посиленим протимінним захистом під шасі та внутрішніми вдосконаленнями для підвищення живучості екіпажу. 

танки німеччина західна техніка leopard

Знак гривні
Знак гривні