Залужний пожертвував ЗСУ успадкований $1 млн: з'явилися подробиці

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний отримав у спадок $1 млн і пожертвував його ЗСУ.

Про це повідомило NYT.

"Що стосується пожертв від приватних осіб, то командувач української армії генерал Валерій Залужний цього місяця пожертвував військовим $1 мільйон зі спадщини, яку він отримав від американця українського походження Григорія Степанця, за словами сім'ї Степанець", – йдеться у повідомленні.

Управління зв'язків із громадськістю Генштабу ЗСУ у відповідь на запит LIGA.net повідомило, що інформація про направлення Залужним спадщини на потреби армії, опублікована у NYT, відповідає дійсності.

Як зазначається, згідно із заповітом громадянина США українського походження Григорія Степанця від 15 листопада 2022 року, Залужний став одним з отримувачів спадщини розміром $1 млн.

"Генерал Залужний направив ці гроші у повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії, що підтверджено SWIFT-повідомленням банку від 5 січня 2023 року", – йдеться у відповіді управління зі зв'язків із громадськістю Генштабу ЗСУ.

"Я все своє життя віддав Збройним Силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний всім, хто допомагає Збройним Силам України. І вдячний своїй родині за розуміння", – сказав Залужний.

Хто такий Григорій Степанець?

Григорій Степанець народився в 1938 році у Вінниці. Його батько воював у Другій світовій війні та загинув у жовтні 1941 року. 

Григорій закінчив з відзнакою середню школу та МДУ імені М.В. Ломоносова. Здобув ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Вільно володів українською, російською, німецькою, італійською та англійською мовами, переклав кілька книг.

Працюючи в Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві, він підписав листа на підтримку дисидентів і незабаром був звільнений радянською владою за сфальшованим приводом. Згодом його переслідував КДБ, і він не міг працювати.

У 1989 році він приїхав до США і почав працювати в Microsoft розробником програмного забезпечення.

залужний спадок зсу пожертви

Знак гривні
Знак гривні