Швейцарія може дозволити реекспорт зброї в Україну

Комісія з політики безпеки нижньої палати парламенту Швейцарії ухвалила рішення, яке передбачає дозвіл на передачу зброї Україні з інших країн.

Про це повідомляє офіційний сайт парламенту Швейцарії.

Як зазначає "Слово і діло", країна дотримується суворого військового нейтралітету. Згідно з чинним законом про військове майно, експорт та реекспорт не може бути схвалений у тому випадку, якщо країна-одержувач зброї перебуває у стані збройного конфлікту. Відповідно, ті держави, які мають намір передати Україні зброю швейцарського виробництва, не можуть цього зробити.

Влітку 2022 року Швейцарія заблокувала передачу Україні бронетранспортерів із Данії. Берн також не погоджувався зняти вето на реекспорт боєприпасів до німецьких "Гепардів".  А вже на початку цього року вона наклала вето на постачання військових матеріалів для ЗСУ з Іспанії.

Як зазначається, пропозицію про зміну закону, який призводить до таких обмежень, підтримали 14 членів комісії з безпеки Національної ради Швейцарії, проти висловилися 11 парламентаріїв.

У спільній заяві йдеться про те, що декларації про заборону реекспорту, які підписують покупці швейцарської зброї, мають бути скасовані у разі порушення заборони застосування сили відповідно до міжнародного права.

«Більшість членів комісії вважає, що Швейцарія має зробити свій внесок у європейську безпеку і, відповідно, надати підтримку Україні. На їхню думку, запропоновані поправки відповідають закону про нейтралітет, оскільки вони не дозволяють прямий експорт військової техніки до зон конфліктів, а стосуються тільки декларацій про заборону реекспорту з країн, які закуповують швейцарську зброю», — цитує заяву офіційний сайт.

При цьому, для внесення змін до закону буде потрібно схвалення обох палат парламенту Швейцарії.

Читайте також: Політика нейтралітету низки країн в Європі на тлі війни в Україні недалекоглядна і наївна, – The Economist

Нагадаємо, що США продовжують тиснути на Швейцарію в питанні заморожених активів рф.

Раніше уряд Швейцарії схвалив рішення про запровадження санкцій проти 141 фізичної та 49 юридичних осіб, згаданих у дев’ятому санкційному пакеті Європейського союзу.

Перед цим Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС та встановила ліміт цін на російську нафту.

нейтралітет західна зброя швейцарія

Знак гривні
Знак гривні