Як долали рекордну січневу повінь і крижані затори на Десні (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На Десні зафіксовано найбільший зимовий паводок за всі роки спостережень. Рівень води у річці побив усі рекорди січня за останні 129 років.

Про це повідомила начальниця відділу обласного центру з гідрометеорології Тетяна Полєвик, передає Суспільне.

На Новгород-Сіверщині затопило набережну дорогу, підтопило наплавні мости – транспортом не проїхати, люди переходять ними вбрід.

За словами місцевих жителів, деснянську заплаву інколи весною затоплює під час повені. Підтоплення взимку тут не бачили понад пів століття.

Це найбільший зимовий паводок за всі роки спостережень на Новгород-Сіверському гідрологічному посту – з 1894 року. Рівень підняття води у річці, як для січня, рекордний – 490 сантиметрів над нулем поста, говорить начальниця відділу гідрології Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Тетяна Полєвик.

"Це можна вважати історичним рекордом за 129 років".

"Десна – це рівнинна річка, і в неї є такий період, який називається зимова межень. Зараз ця зимова межень переривається тало-дощовими паводками у зв’язку з цими різкими потепліннями: сніг потроху накопичується на водозборі, в тому числі на території Брянської області, вище, а потім, коли настає потепління, він тане і вода потрапляє у річкову систему", – пояснює Тетяна Полєвик.

З 15 січня під Новгородом-Сіверським підняття води у річці зупинилось. Підвищення рівнів фіксують тепер на постах нижче за течією.

Як повідомили у КМВА, 20 січня вода почала стрімко підніматись вода в районі сіл Зазим’я, Пухівка, Погреби та Рожни Броварського району. Поблизу Зазим’я на Десні утворився льодовий затор. Було підтоплено близько 20 домогосподарств у розташованих поблизу садових товариствах.

Щоб знизити рівень води та запобігти підтопленню в прибережних зонах, сапери здійснили серію підривів льодового затору в районі сіл Погреби та Зазим‘я.

22 січня у Броварському районі працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій розблокували гирла річки Десна від крижаних заторів, повідомили у пресслужбі ДСНС.

Місцевий пляж у Новгороді-Сіверському. ФОТО: Суспільне Чернігів
Місцевий пляж у Новгороді-Сіверському. ФОТО: Суспільне Чернігів
Фото: КМВА
Фото: КМВА
Фото: Volodymyr Denysenko/Фейсбук
Фото: Volodymyr Denysenko/Фейсбук
Фото: Volodymyr Denysenko/Фейсбук
Фото: Volodymyr Denysenko/Фейсбук
Фото: ДСНС
Фото: ДСНС
Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

повінь десна дснс

Знак гривні
Знак гривні