3,3 млрд об'єктів Чумацького Шляху виявлено завдяки колосальному астрономічному дослідженню

Дослідники Міжамериканської обсерваторії Серро Тололо в Чилі, що перебуває під управлінням Національного наукового фонду США (NSF), за допомогою даних Dark Energy Camera створили величезний небесний каталог.

Про це повідомляє Space.

Видання зазначає, що нове дослідження, можливо, найбільше у своєму роді, показує галактичну площину Чумацького Шляху в приголомшливих деталях.

"Уявіть собі групову фотографію понад трьох мільярдів людей, де кожну окрему людину можна впізнати! Астрономи вивчатимуть цей детальний портрет понад трьох мільярдів зірок у Чумацькому Шляху протягом десятиліть", — розповіла директорка відділу астрономічних наук NSF Дебра Фішер.

pA4QfkEW8LuNaS6Vbt9ucm-1200-80.png.webp

Це зображення показує лише крихітну частину нового дослідження Чумацького Шляху

Каталогізація об'єктів Чумацького Шляху є дуже складним завданням, але команда, яка працювала над новим каталогом, впоралася з цим викликом.

Створення каталогу зайняло два роки, при цьому Dark Energy Camera створила понад 10 терабайтів даних з 21 400 окремих знімків неба, повідомили члени команди.

Команда Міжамериканської обсерваторії Серро Тололо використала інноваційний спосіб обробки даних, який дозволив їм передбачити тло за кожною зіркою. Цей метод допоміг їм зменшити вплив туманностей і щільних зоряних скупчень на зображення, що забезпечило точність оброблених даних у каталозі DECaPS2.

Потім дані Dark Energy Camera були ще більше розширені шляхом інтеграції зі спостереженнями з інших телескопів. "Завдяки цьому новому дослідженню ми можемо скласти карту тривимірної структури зірок і пилу Чумацького Шляху з безпрецедентною деталізацією", — сказав співавтор дослідження Едвард Шлафлі, який працює в Науковому інституті космічних телескопів у Балтиморі.

Набір даних, який формує основу каталогу, що містить близько 3,32 мільярда об'єктів, доступний як астрономам, так і широкому загалу. Дослідження команди детально описано в статті, розміщеній в онлайн-репозиторії ArXiv і прийнято до публікації в Astrophysical Journal Supplement.

космос чумацький шлях наука

Знак гривні
Знак гривні