Інститут філології та журналістики Таврійського університету заявляє про тиск і репресії з боку вищого керівництва

Колектив Навчально-наукового інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського заявляє, що вище керівництво Університету чинить тиск на ННІ ФіЖ та його директорку Світлану Кузьміну, намагаючись примусити її написати заяву на звільнення.

Зазначається, що Світлану Кузьміну звинувачують у тому, що вона нібито не справляється зі своїми обов'язками, і що рівень роботи ННІ ФіЖ є незадовільним.

"Ми категорично незгодні з такою оцінкою роботи нашого директора та нашого структурного підрозділу. ТНУ імені В. І. Вернадського – єдиний з кримських закладів вищої освіти перемістився до Києва після російської окупації та активно розпочав свою роботу в нових умовах.

Світлану Кузьміну було призначено на посаду директора Навчально-наукового інституту філології та журналістики ТНУ імені В. І. Вернадського 20 лютого 2017 року. Весь цей час вона будувала наш Інститут майже “з нуля”. Контингент здобувачів освіти 2016 року набору складав трохи понад 100 осіб, а у 2022 році - 475 осіб. У 2017 році було 30 науково-педагогічних працівників, у 2022 році – 57 НПП", – йдеться у заяві колективу.

У ННІ ФіЖ наголошують, що під час становлення Інституту було відновлено кафедру східної філології, відкрито нові спеціальності та освітні програми, створено базу документування освітнього процесу, налагоджено електронний документообіг та автоматизовано процеси створення заліково-екзаменаційних відомостей здобувачів освіти.

Крім того, Інститут продовжив розвивати свою мережу партнерства з громадськими організаціями, зокрема пов’язаними з Кримом, стейкхолдерами освітніх програм, іншими навчальними закладами.

Колектив зазначає, що поступово Інститут налагоджує кооперацію з закордонними університетами задля міжнародної академічної мобільності студентів і викладачів та реалізував низку міжнародних проєктів.

Зокрема, ГО Платформа студентської журналістики, заснована студентами й викладачами ННІ ФіЖ, реалізувала проєкт “Ukrainian War Diary: Stories of Youth” за грант від норвезької благодійної організації Fritt Ord Foundation. Ще одним проєктом став спільний навчальний курс студентів-журналістів 4-го курсу Інституту та студентів-соціологів Каліфорнійського державного університету Станіслаус у межах інтернаціонального руху Collaborative Online International Learning.

"За ці п’ять років ми також пройшли непростий шлях імплементації освітніх програм польської та іспанської мов, започатковуємо співпрацю з університетами Польщі та іспаномовних країн. Студенти інституту беруть участь у цілій низці журналістських і літературних проєктів на пов’язаних з інститутом онлайн платформах.

Отже, інститут філології та журналістики динамічно розвивається і накопичує творчий потенціал, потрібний для повернення до Криму після деокупації", – йдеться у заяві.

Колектив стверджує, що обраний у 2021 році новий ректор Валерій Бортняк і призначений ним проректор з навчальної роботи Володимир Ноженко розпочали тиск на Світлану Кузьміну, а також Інститут загалом за допомогою безперервних нереалістичних доручень і наказів, агресивних нарад і відвертих психологічних маніпуляцій.

"Все це мало на меті змусити піти з займаних посад неугодних керівників структурних підрозділів, такий тиск чинили і на завідувачку кафедри слов’янської філології та журналістики Олену Попову. Зокрема, 31 серпня, перед початком навчального року був запропонований проєкт розформування її кафедри і перенесення освітніх програм з української філології на кафедру зарубіжної філології!

Дуже сумно бачити, що керівники закладу вищої освіти, переміщеного з тимчасово окупованого Криму, не відрізняють державної української мови від іноземної.

Ситуація потребує якомога швидшого вирішення. Вимагаємо від керівництва Університету припинити переслідування директора Світлани Кузьміної, завідувачів кафедр слов’янської філології та журналістики, зарубіжної філології, зберігаючи тим самим навчальний процес Навчально-наукового інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського від руйнації", – наголошує колектив ННІ ФіЖ.

Додати свій підпис на підтримку Світлани Кузьміної та Навчально-наукового інституту філології та журналістики Таврійського національного університету можна тут

університети тиск освіта крим

Знак гривні
Знак гривні