Фото дня. Найдетальніші знімки частини Чумацького Шляху

Дві великі дослідницькі програми EMU і PEGASUS об'єднали зусилля, щоб вирішити одну з загадок нашого Чумацького Шляху: де містяться всі залишки наднових? У результаті вони отримали найдетальніші знімки невеликої частини нашої галактики у радіохвильовому діапазоні.

Про це повідомляє Science Alert.

На отриманих зображеннях можна побачити тонкі вусики та хмари, пов'язані з газоподібним воднем, що заповнює простір між зірками. Крім того, на знімках можна розгледіти ділянки, де формуються нові зірки, а також залишки наднових.

Лише на цій невеликій ділянці, що становить лише близько одного відсотка всього Чумацького Шляху, виявлено понад 20 нових можливих залишків наднових, хоча раніше було відомо лише про сім.

MilkyWayGalacticPlaneNormalView-768x755.jpg

Зображення ASKAP/EMU (R. Kothes/NRC/E. Carretti/INAF)

Роздивитися їх удалося завдяки кооперації двох дослідницьких програм. Evolutionary Map of the Universe (EMU) – амбітний проєкт з ASKAP, який має на меті створити атлас Південної півкулі в радіовипромінюванні. EMU виміряє близько 40 мільйонів нових далеких галактик і надмасивних чорних дір, щоб допомогти людству зрозуміти, як галактики змінювалися протягом історії Всесвіту.

Щоб відновити необхідну інформацію, яку не здатен надати радіотелескоп ASKAP, вчені звернулися до іншого проєкту – PEGASUS, що використовує телескоп Паркса для складання карти неба.

У результаті було отримано нове детальне зображення

GreenTendrilsOfGasBetweenStarsMilkyWay-768x755.jpg

Комбіноване зображення ASKAP/EMU плюс Parkes/PEGASUS. (R. Kothes/NRC/E. Carretti/INAF).

космос чумацький шлях наука

Знак гривні
Знак гривні