Населення Китаю торік скоротилося вперше з часів Великого голоду: як це вплине на світ

Торік населення Китаю скоротилося вперше за шість десятиріч, що, як очікується, ознаменує початок тривалого періоду зниження чисельності громадян країни з глибокими наслідками для її економіки та світу.

Про це пише Reuters.

Національне бюро статистики країни повідомило про скорочення населення приблизно на 850 000 осіб до 1,41175 мільярда у 2022 році, що стало першим скороченням з 1961 року, останнього року Великого голоду в Китаї.

Це, вочевидь, зробить Індію найбільш густонаселеною країною світу. Минулого року експерти ООН прогнозували, що у 2022 році населення Індії становитиме 1,412 мільярда осіб, хоча вони не очікували, що південноазійська країна випередить Китай до цього року.

Однак Індія збирає дані про населення лише кожні 10 років, і її останній перепис, спочатку запланований на 2021 рік, був відкладений через пандемію.

У довгостроковій перспективі експерти ООН прогнозують скорочення населення Китаю на 109 млн осіб до 2050 року, що більш ніж втричі перевищує їх попередній прогноз, зроблений у 2019 році.

Це змусило китайських демографів нарікати на те, що країна постаріє, не встигнувши розбагатіти, сповільнюючи економіку, оскільки доходи падають, а державний борг збільшується через стрімке зростання витрат на охорону здоров'я і соціальне забезпечення.

"Демографічні та економічні перспективи Китаю набагато похмуріші, ніж очікувалося. КНР доведеться коригувати свою соціальну, економічну, оборонну та зовнішню політику", – сказав демограф І Фусянь.

Він додав, що через скорочення чисельності робочої сили в країні та падіння обсягів виробництва зростуть ціни та інфляція в США та Європі.

Народжуваність в Китаї торік становила всього 6,77 новонароджених на 1000 людей, що в порівнянні з 7,52 в 2021 році, і це є найнижчим показником народжуваності за всю історію спостережень. Водночас зафіксований рівень смертності є найвищим з 1974 року під час Культурної революції.

Кількість китайських жінок дітородного віку, який уряд визначає як вік від 25 до 35 років, скоротилася приблизно на 4 мільйони.

Значною мірою демографічний спад є результатом політики однієї дитини, запровадженої в Китаї між 1980 і 2015 роками, а також захмарних витрат на освіту, які змусили багатьох китайців відмовитися від народження більше однієї дитини або навіть від народження будь-якої дитини взагалі.

Політика однієї дитини і традиційна перевага хлопчикам також створили глибокий гендерний дисбаланс. За останніми даними, в Китаї проживає близько 722 мільйонів чоловіків у порівнянні з 690 мільйонами жінок. Дисбаланс, який є більш вираженим у сільській місцевості, призвів до того, що в останні роки створюється менше сімей.

За словами експертів з питань народонаселення, сувора політика "нульового COVID-19", яка проводилася в Китаї протягом трьох років, завдала подальшої шкоди демографічним перспективам країни.

Місцеві органи влади з 2021 року розгорнули заходи, щоб заохотити людей народжувати більше дітей, включаючи податкові відрахування, більш тривалу декретну відпустку і житлові субсидії. Президент Сі Цзіньпін також заявив у жовтні, що уряд запровадить подальшу політику підтримки народжуваності. Однак поки що ці заходи не змогли зупинити довгострокову тенденцію.

демографія криза Китай

Знак гривні
Знак гривні