Чим танки допоможуть Україні та чому чутки про їхню "смерть" були сильно перебільшені

Доцент кафедри політології Чиказького університету Пол Пост пояснює, чому танки потрібні Україні на нинішньому етапі війни. Наводимо переклад треду.

Останнім часом загострилися дискусії про танки (що добре зафіксувала кампанія Free the Leopards), коли різні країни НАТО прийняли рішення про передачу Україні танків "Леопард".

Німеччина опинилася в центрі дебатів, оскільки, як випливає з гасла Free the Leopards, танки, що постачатимуться, – це танки Leopard німецького виробництва (для реекспорту яких іншими країнами "може" знадобитися схвалення Німеччини).

Відправлення танків в Україну видається очевидною справою: Росія використовує танки, чому Україні не можна?

Дійсно, в той час, як Україна досягла прогресу в боротьбі з російськими військами, надання Заходом танків розглядається як "зміна правил гри".

Fmb5qlKX0AEN7fD.png

Чому "зміна правил гри"? Тому що все більше аналітиків визнають, що це буде довга, затяжна війна.

Реальність така, що війна зараз явно йде за четвертим сценарієм (усі сценарії тут): за нинішніх умов Росія не може перемогти, але й не програє.

Танки можуть мати вирішальне значення для України, дозволяючи реалізувати перший сценарій (продовження контрнаступу ЗСУ з подальшою перемогою).

І це попри те, що досить рано на початку війни виник наратив про те, що танки застаріли... з популярною нині серед невійськових експертів думкою про те, що танки – це не що інше, як "смертельна пастка".

Читайте також: Україна і майбутнє наступального маневру

Ці дискусії вимагають від нас зробити крок назад і поставити основне запитання: що насправді роблять танки?

З того моменту, як у 1916 році в битві на Соммі вперше були використані танки, відповідь досить проста: забезпечити мобільний, захищений смертоносний засіб на полі бою.

Як пояснює The Economist: "Армії... потрібні способи просування своїх військ вперед... потрібно захистити цих солдатів, коли вони просуваються... потрібна вогнева міць, щоб пробити оборону. Танк поєднує ці три можливості".

Але самі по собі танки – це ще не все. Наприклад, дослідження показують, що покладання лише на механізацію може підірвати протидію повстанцям. Їх потрібно поєднувати з піхотою.

На полі бою танки мають поєднуватися як з піхотою, так і з повітряними силами. Згадайте, як німецькі "бліцкриги" були успішними на початку Другої світової війни завдяки тому, що танкові війська підтримувались штурмовою авіацією.

Читайте також: Чи вбила війна в Україні штурмову авіацію як явище? – The Economist

Ба більше, танки необхідні для того, щоб інші види зброї були ефективними. У цьому суть висновків про те, що повітряна міць працює лише у поєднанні з наземною.

Саме тому наголошується, що невдачі Росії з танками у цій війні пов'язані не з тим, що танки застаріли, а з тим, що їх неправильно використовують.

Але є більш фундаментальна причина того, що танки – в тій чи іншій формі – залишатимуться актуальними для ведення війни. Зрештою, війна – це війна за територію: вторгнення, захоплення й утримання землі.

Дійсно, ключовим фактором для оголошення перемоги у війні є здатність утримувати територію. Утримання землі вимагає фізичної, захищеної присутності. Танки це забезпечують.

Так що ні, танки не застаріли.

Коротко кажучи, танки будуть життєво необхідні Україні, щоб продовжувати вести цю війну. Але вони не є "срібною кулею" для України. Вони можуть бути частиною рішення, яке "змінить правила гри" у війні, але не всього рішення.

танки західна зброя російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні