"Джеймс Вебб" вперше підтвердив існування екзопланети, яка збігається з розміром Землі (ФОТО)

Дослідники вперше підтвердили існування екзопланети за допомогою космічного телескопа НАСА "Джеймс Вебб".

Про це повідомляє NASA.

Офіційно класифікована як LHS 475 b, планета майже такого ж розміру, як і наша, і становить 99% від діаметра Землі.

Команда дослідників з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Гопкінса під керівництвом Кевіна Стівенсона та Джейкоба Лустіг-Ягера вперше помітила докази екзопланети-кандидата під час дослідження даних, отриманих із супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). «Немає сумніву, що планета є. Дані „Вебба“ це підтверджують», — заявив Лустіг-Ягер у пресрелізі NASA.

230111134727-01-james-webb-space-telescope-exoplanet-confirmation.jpg

Зображення: NASA

"Ці перші результати спостережень з кам'янистої планети розміром із Землю відкривають двері для багатьох майбутніх можливостей вивчення атмосфер кам'янистих планет за допомогою "Вебба", – каже Марк Клемпін, директор Відділу астрофізики в штаб-квартирі НАСА у Вашингтоні. – "Вебб" все більше наближає нас до нового розуміння землеподібних світів за межами нашої Сонячної системи, і місія тільки починається".

Зараз дослідники працюють над визначенням складу атмосфери планети. Команда зазначає, що, хоча, можливо, планета не має атмосфери взагалі, не виключено, що вона має атмосферу з чистого вуглекислого газу. "Інтуїтивно зрозуміло, що атмосфера, яка на 100% складається з вуглекислого газу, настільки компактна, що її стає дуже складно виявити", – сказала Люстіг-Ягер. Для того, щоб відрізнити атмосферу чистого вуглекислого газу від відсутності атмосфери взагалі, команді потрібні ще більш точні вимірювання.

Вебб також виявив, що планета на кілька сотень градусів тепліша за Землю, тому якщо будуть виявлені хмари, це може привести дослідників до висновку, що планета більше схожа на Венеру, яка має вуглекислотну атмосферу і вічно оповита густими хмарами.

Дослідники також підтвердили, що LHS 475 b обертається навколо зірки усього за два дні. Хоча LHS 475 b міститься ближче до своєї зірки, ніж будь-яка планета в нашій Сонячній системі, температура її червоного карлика вдвічі нижча за температуру Сонця, тому дослідники припускають, що вона все ще може мати атмосферу.

космос наса екзопланети телескоп вебба

Знак гривні
Знак гривні