"Книжкова галузь повірила державі". Що у діях влади обурило письменників і книговидавців

Письменники, книговидавці та громадські активісти вважають неприйнятною оприлюднену Українським інститутом книги офіційну позицію щодо закону №2313-ІХ про книжкові сертифікати для дітей і субсидії для українських книгарень.

Про це йдеться в оприлюдненій ними спільній заяві, яку, зокрема підписали Оксана Забужко, Юрій Винничук, Андрій Курков, Вахтанг Кіпіані, Ірен Роздобудько, Мар’яна Савка, Мартин Якуб.

Про які закони йдеться

Закони №2313-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» і №2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» були одностайно ухвалені у червні 2022 року більш як 300 голосами парламенту.

Ключові норми закону 2313 ще не запрацювали, а закон 2309 досі не підписаний президентом.

Чому заява Українського інституту книги неприйнятна

Автори заяви зазначають, що, по суті, інститут заявляє, що не буде виконувати закон 2313, а «питання реалізації зазначених програм буде розглянуте Урядом після закінчення чи скасування воєнного стану».

Культурні та громадські діячі наголошують, що закони 2309 і 2313 ухвалювалися саме під час війни й з огляду на воєнні обставини. Вони виконують одразу три важливих завдання – захищають наш культурно-інформаційний простір від «русского міра», сприяють розвитку української культури і творять самодостатній український книжковий ринок як складову української економіки.

Чому ці закони важливі

"Попри надважкі умови та величезні збитки внаслідок війни, в Україні упродовж останніх місяців почали відкриватися нові книгарні, видаються нові книжки.

Книжкова галузь повірила державі. І руйнувати цю довіру, не виконуючи важливі закони замість того, щоб поширювати позитивний досвід на інші культурні індустрії – неприпустимо.

Будь-які заяви, що задля економії коштів можна не виконувати закон, річна вартість якого становить менш як 0,02% видатків держбюджету, є щонайменше безвідповідальними. Українські книжки – це теж зброя у війні проти “русского міра”,– йдеться у заяві.

Чого хочуть учасники книжкового ринку

Автори звернення закликають українську владу забезпечити виконання ухвалених у червні 2022 року книжкових законів, зокрема:

  1. Дезавуювати заяву Українського інституту книги та запевнити українське суспільство, що Україна є правовою державою, а її закони – обов’язкові для виконання.
  2. Забезпечити фінансування передбачених законом №2313-ІХ субсидій для книгарень і книжкових сертифікатів для дітей коштом державного бюджету та/або міжнародної допомоги на відновлення України.
  3. Кабінету міністрів – без зволікань ухвалити всі підзаконні акти, необхідні для втілення закону №2313-ІХ.
  4. Президенту України – підписати закон №2309-ІХ, який не потребує ні копійки бюджетних видатків, але є важливим елементом інституційної підтримки книжкової галузі й захисту України від «русского міра».

закони українські книжки війна культура книжковий ринок

Знак гривні
Знак гривні