Привіт від Рози Люксембург. За 9 євро в Берліні можна буде послухати “критика Кремля”, який звинувачує НАТО у війні в Україні

14 січня улюбленці російської пропаганди, марксистське видання Junge Welt, планують провести в Берліні чергову Конференцію імені Рози Люксембург. Її тема цього разу “Зупинити Третю світову війну. Зараз!” Основні спікери – антизахідні пропагандисти, включно із російським “політологом”, якому дали в Росії умовний термін за критику влади під час епідемії коронавірусу. Вся ця компанія вважає НАТО і західні уряди ключовою причиною війни в Україні. Ліво-проросійська тусовка збереться в готелі Tagungshotel Mercure, що за пів години пішки від Бундестагу.

RLK-Banner-de.png

Junge Welt – колись одна з найбільш популярних лівих газет у Німеччині, сьогодні є нішевим щоденним виданням радикальних лівих поглядів. Утім, це не заважає, приміром, роспропагандистам з RT регулярно передруковувати доробок авторів-марксистів як “позицію західних ЗМІ”.

Screenshot 2023-01-11 at 14.59.19.png

Браслети на марксистську конференцію продаються, як на рок-концерт. Скріншот з сайту Junge Welt

Конференція Рози Люксембург – одна з головних “лівих” подій, де німецькі марксисти щороку обмінюються думками про згубну роль капіталізму і кровожерливого заходу у знедоленні простих робітників. Цьогоріч її темою очікувано стане війна в Україні, а саме роль у ній НАТО і його західних посіпак. Аби потрапити на конференцію наживо, прихильникам пропонується придбати різні типи квитків, найдешевший з яких коштує 9 євро, а найдорожчий – 33 євро.

На конференції 14 січня мають виступити одразу декілька одіозних антизахідників. Зокрема, це бельгійська історикиня Анне Мореллі, авторка “Основних принципів військової пропаганди”. Вона відкрито вважає саме Захід винуватцем війни з Росією, чітко послуговуючись наративами роспропаганди про НАТО, яке оточило росіян, про “народ Донбасу, який має право на самовизначення” тощо.

Ще один знаковий учасник, заявлений організаторами конференції – російський “ексдипломат” Ніколай Платошкін. Це чоловік депутатки Держдуми Анжеліки Глазкової, голова руху “За новий соціалізм”, прихильник анексії Криму і вторгнення Росії в лютому 2022 року, регулярний гість російських пропагандистських видань. Цікаво, що Платошкін отримав від російської влади вирок за розповсюдження фейків ще до того, як це стало мейнстримом: у 2021 році його засудили на 5 років умовно (потім покарання трохи пом’якшили) за блог на YouTube про провину російської влади у розповсюдженні коронавірусу. До слова, книги Платошкіна про революції в латиноамериканських країнах досі вільно продаються в деяких українських інтернет-магазинах.

1b14f0fa886ae7c9b72e9bcc870174d2_1400x850.webp

Ніколай Платошкін, "популярний YouTube-політолог". Скріншот з його каналу

Також на конференцію запрошені як доповідачі американський антизахідний економіст Джек Расмус (переконаний прихильник ролі заходу як першопричини російсько-української війни), головна редакторка газети Компартії Німеччини Меліна Дейман (публікує, наприклад, українофобські “інтерв’ю” із неназваним “членом ЦК КПУ”, забороненої в Україні), депутатка Бундестагу від Die Linke Севім Дагделем (обвинувачувала німецький уряд в розпалюванні війни в Україні) та інші колоритні учасники.

Попри те, що конференція навряд чи матиме широкий резонанс серед європейців, російська пропаганда найімовірніше спробує використати її задля роздмухування антизахідних настроїв поміж німців, а також для демонстрації “розколу” всередині Європи для внутрішньої аудиторії.

***

Раніше ТЕКСТИ зібрали роспропагандистів та інших прихильників Кремля у 19 європейських країнах у проєкті “Бактерії русского міра”. Уже незабаром ми плануємо оновити цю базу. Тому якщо у вас є кандидати серед європейських політиків, чиновників, громадських діячів чи медіа, які могли б стати новими фігурантами цього проєкту – напишіть нам на редакційну пошту texty.team [a] gmail.com

Європа марксизм війна пропаганда німеччина

Знак гривні
Знак гривні