Російська деза, спрямована на підрив України зсередини, вже не працює, – дослідження

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки, дослідивши поширеність наративів «розколу» в українському суспільстві.

Проти України постійно з високою інтенсивністю продовжується інформаційна війна і спроба насадження проросійських наративів серед населення. У вересні 2022 року КМІС вивчав, наскільки українці сприйнятливі до наративів «розколу». У грудні 2022 року соціологи повторно поставили запитання щодо 3 особливо серйозних (за можливими деструктивними наслідками) наративів для відстеження динаміки:

Лише 10% українців зараз вірять, що між політичним та військовим керівництвом існує серйозний конфлікт, і частка таких респондентів з вересня до грудня знизилася з 14% до 10%. Натомість з 71% до 77% стало більше тих, хто переконаний, що політичне керівництво України та військове командування діють злагоджено як одна команда зі спільною метою перемогти у війні.

Між вереснем і груднем стало трохи більше тих, хто вважає, що влада готова піти на неприйнятні компроміси з Росією (з 5% до 7%), але при цьому все одно абсолютна більшість (84%) українців зберігають переконаність, що влада не збирається і не піде на неприйнятні компроміси з Росією (у вересні було 87%).

Також лише 15% українців вірять, що Захід втомлюється від України та хоче, щоб Україна вела перемовини з Росією (стільки ж було у вересні). Водночас з 73% до 76% стало більше тих, хто вважає, що Захід продовжує надавати підтримку України і очікує завершення війни на прийнятних для України умовах.

"Наразі ми бачимо досить оптимістичну картину, що абсолютна більшість українців згуртовано відкидають безглузді російські наративи. Особливо важливою є регіональна єдність, тому що до самого повномасштабного вторгнення зберігалася відчутна регіональна диференціація за різним поглядами (що активно використовувалося росіянами), але наразі очевидно правдивим є «Схід і Захід разом». Те саме стосується і мови спілкування", – прокоментував опитування заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Опитування проводилося 4-27 грудня 2022 року, методом телефонних інтерв'ю опитано 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

соціологія єдність України російська пропаганда російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні