Як відключення енергії вплинули на ринок праці

Ворожі обстріли та тривалі відключення електроенергії, а відтак послаблення економічної активності зумовили зменшення попиту на робочу силу.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляду Національного банку (січень 2023 року), повідомляє БізнесЦензор.

Зокрема, кількість вакансій була на 5-23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи) нижчою пікового значення цього року, зафіксованого у вересні.

Кількість резюме (крім пошуку роботи в ІТ та за кордоном) теж скорочувалася, зокрема через обмеження пошуку роботи в інтернеті внаслідок перебоїв з електроенергією та зв'язком.

Зазначається, що також додатковим чинником послаблення пропозиції на ринку праці може бути й сезонне зниження активності з пошуку роботи у передсвятковий період.

Як повідомлялося, безробіття в Україні впало до історичного мінімуму – станом на 26 грудня 2022 року офіційно зареєстровано 191 тис. безробітних. Однак, це не свідчить, що в Україні різко покращилася ситуація з роботою.

"Є три фактори: виплата по безробіттю зараз здійснюється лише 90 днів; баланс виїзду за кордон із жовтня знову негативний – більше людей виїжджає; чоловіки мають перед реєстрацією по безробіттю принести документи з військкомату, тому зараз 77% зареєстрованих безробітних – це жінки", – пояснював нардеп Ярослав Железняк.

відключення світла обстріли енергосистем ринок праці війна економіка

Знак гривні
Знак гривні