Як розгортатиметься війна у 2023 році: п'ять сценаріїв від аналітиків, – BBC

BBC опитала військових аналітиків, як, на їхню думку, розгортатимуться події на фронтах російсько-української війни у 2023 році. Наводимо переклад прогнозів.

Сценарій перший. Весняний наступ Росії буде ключовим

Майкл Кларк, асоційований директор Інституту стратегічних досліджень, Ексетер, Велика Британія

Російські війська окопуються на зиму, готуючись до нового наступу Росії навесні. Обидві сторони потребують паузи, але українці краще озброєні й мотивовані продовжувати наступ, і ми можемо очікувати, що вони будуть продовжувати тиск, принаймні на Донбасі.

Навколо Кремінної й Сватового ЗСУ дуже близькі до великого прориву, який відкине російські війська на понад 60 км назад до наступної природної оборонної лінії, близько до того місця, де фактично почалося їхнє вторгнення в лютому.

Київ не захоче зупинятися, коли безпосередній виграш настільки великий. Утім, українські наступальні дії можуть призупинитися на південному заході. Перехід на східний берег Дніпра задля тиску на вразливі автомобільні та залізничні шляхи сполучення Росії з Кримом може виявитися надто складним завданням. Але ніколи не можна виключати можливість несподіваного нового українського наступу.

У 2023 році ключовим визначальним фактором буде доля весняного наступу Росії. Путін визнав, що близько 50 000 нещодавно мобілізованих військовослужбовців вже перебувають на фронті, інші 250 000 щойно мобілізованих проходять підготовку до наступного року.

Немає жодних варіантів для чогось іншого, окрім продовження війни, доки доля цих нових російських сил не вирішиться на полі бою.

Коротке і нестабільне припинення вогню – це єдина інша перспектива. Путін чітко дав зрозуміти, що він не зупиниться. А Україна дала зрозуміти, що вона все ще бореться за своє життя.

323438263_687407886219153_7819518616379973794_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Сценарій другий. Україна поверне собі свою землю

Андрій Піонтковський, науковець та аналітик з Вашингтона

Україна переможе, повністю відновивши свою територіальну цілісність не пізніше весни 2023 року. Цей висновок формують два фактори.

По-перше, це безпрецедентна в сучасній історії воєн мотивація, рішучість і мужність українських військових і української нації загалом. По-друге, після багатьох років умиротворення російського диктатора Захід нарешті доріс до усвідомлення масштабу історичного виклику, що стоїть перед ним.

Точний час неминучої української перемоги буде визначатися швидкістю, з якою НАТО зможе доставити новий пакет військової ударної зброї (танки, літаки, ракети великої дальності), що змінить правила гри.

Я очікую, що Мелітополь стане ключовою точкою битви в найближчі місяці (можливо, тижні). Захопивши Мелітополь, українці легко вийдуть до Азовського моря, фактично відрізавши шляхи постачання і комунікації з Кримом.

Капітуляція Росії буде формально узгоджена на технічних переговорах після нищівного просування українських військ на полі бою. А Україна, Велика Британія та США сформують нову архітектуру міжнародної безпеки.

Сценарій третій. Кінця-краю не видно

Барбара Занчетта, Департамент військових досліджень, Королівський коледж Лондона

Путін розраховував на пасивне сприйняття Україною дій свого більш потужного сусіда, без суттєвого залучення інших країн. Цей серйозний прорахунок призвів до затяжного конфлікту, якому, схоже, не видно кінця.

Зима буде важкою, оскільки російські атаки на українську інфраструктуру намагатимуться зламати моральний дух і витримку і без того виснаженого війною населення. Але стійкість українців виявилася дивовижною. Вони вистоять. Війна затягнеться. І далі.

Перспективи переговорів є похмурими. Для потенційної мирної угоди основні вимоги принаймні однієї сторони мають змінитися. Немає жодних доказів того, що це сталося, або що це станеться найближчим часом.

Як тоді настане завершення війни?

Витрати на війну, як матеріальні, так і людські, можуть зламати рівень прихильності російської політичної еліти. Ключ – всередині Росії.

Минулі війни, в яких прорахунок був вирішальним елементом, такі як В'єтнам для Сполучених Штатів або Афганістан для Радянського Союзу, закінчувалися лише таким чином. У країні, яка прорахувалася, змінювалися внутрішньополітичні умови, що робило вихід – "почесний" чи ні – єдиним життєздатним варіантом.

Однак це може статися лише в тому випадку, якщо Захід твердо стоятиме на позиціях підтримки України, попри посилення внутрішнього тиску, пов'язаного з витратами на війну.

На жаль, це буде тривала політична, економічна та військова битва за рішучість. І до кінця 2023 року вона, найімовірніше, ще триватиме.

322715184_847548586298669_5361502015204768579_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Сценарій четвертий. Жодного іншого результату, крім поразки Росії

Бен Годжес, колишній командувач армії США в Європі

Ще занадто рано планувати парад перемоги в Києві, але вся ініціатива зараз в України, і я не сумніваюся, що вони виграють цю війну, ймовірно, у 2023 році.

Взимку все буде рухатися повільніше, але безсумнівно, що українські сили зможуть впоратися краще, ніж російські, оскільки вони краще підготовлені до війни.

До січня Україна може бути спроможна розпочати завершальний етап кампанії – звільнення Криму.

З історії ми знаємо, що війна – це випробування волі та логістики. Коли я бачу рішучість українського народу та солдатів, а також стрімке поліпшення матеріально-технічної ситуації для України, я не бачу іншого результату, крім поразки Росії.

До такого висновку мене частково привів відхід Росії з Херсона. По-перше, як психологічний стимул для українського народу, по-друге, як глибоке збентеження для Кремля і, по-третє, надання українським силам ключової оперативної переваги – усі підходи до Криму тепер перебувають в зоні дії українських систем озброєння.

Я вважаю, що наприкінці 2023 року Крим буде повністю відновлений під контролем і суверенітетом України, хоча може бути досягнута певна домовленість, яка дозволить Росії поступово зменшити частину своєї військово-морської присутності в Севастополі... можливо, навіть до кінця дії договору (приблизно до 2025 року), який існував до незаконної анексії Криму Росією.

Триватимуть зусилля з реконструкції української інфраструктури уздовж узбережжя Азовського моря, включаючи важливі порти Маріуполь і Бердянськ, а відновлення роботи Північнокримського каналу, який перенаправляє воду з Дніпра до Криму, стане ще одним важливим проєктом, що привертає увагу.

Сценарій п'ятий. Очікувати більше того самого

Давид Гендельман, військовий експерт з Ізраїлю

Замість того, щоб говорити про те, "чим це закінчиться", ось що кожна зі сторін хотіла б досягти на наступному етапі.

Лише близько половини з 300 000 мобілізованих російських військ вже перебувають в зоні бойових дій. Решта, разом із силами, вивільненими для дій після відходу з Херсона, дає росіянам можливість розпочати наступ.

Окупація Луганської та Донецької областей продовжиться, але великий прорив росіян на кшталт прориву з півдня на Павлоград з метою оточення українських сил на Донбасі є менш ймовірним.

Повільне витіснення українських сил на вузьких напрямках та повільне просування вперед, як у районі Бахмута та Авдіївки, з можливим застосуванням такої самої тактики на ділянці Сватове – Кремінна.

Продовження обстрілів української енергетичної інфраструктури та інших атак на український тил завершить цю стратегію війни на виснаження.

Значні українські сили також були вивільнені після відступу росіян з Херсона. Для них найбільш стратегічно цінним є напрямок на південь, на Мелітополь або Бердянськ, щоб перерізати російський материковий коридор до Криму. Це була б велика українська перемога, і саме тому росіяни укріплюють Мелітополь.

Іншим варіантом для України є Сватове – успіх там поставив би під загрозу весь північний фланг всього російського фронту.

Велике питання полягає в тому, скільки українських сил можна зараз залучити до наступу, і який графік лежить у генерала Залужного на столі із зазначенням того, скільки нових резервних бригад і корпусів, які створюються, будуть готові через один, два або три місяці, включно з живою силою, бронетехнікою і важким озброєнням.

Після того, як замерзне земля, ми отримаємо відповідь на це питання. І ця відповідь трохи наблизить нас до того, "чим це все закінчиться".

стратегія тактика прогноз російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні