Що собою являє армія Білорусі

На тлі прогнозів про ймовірність нової атаки з території Білорусі та використання білоруської армії у масштабному наступі на Україну, УП зробила великий розбір щодо армії Лукашенка. ТЕКСТИ виокремили основні дані.

За даними Military Balance, станом на 2022 рік чисельність Збройних сил Білорусі без урахування цивільного персоналу і строковиків становить близько 48 тисяч військовослужбовців. Заявлений мобілізаційний резерв (який поки не розгортався) – 290 тисяч осіб та 110 тисяч – територіальні війська.

За своєю структурою армія Білорусі складається з двох видів військ: Сухопутні війська і Військово-повітряні сили та ППО. Також у ЗС РБ є окремі роди військ, серед яких спеціальні війська (інженерна підтримка, зв'язок, розвідка, війська радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного та біологічного захисту), Сили спеціальних операцій (ССО) та територіальні війська (щось на кшталт наших ТрО).

Найчисельнішою є сухопутна частина війська, яка організаційно складається з чотирьох механізованих бригад, двох бригад десантників та однієї бригади спецпризначенців. Також є реактивні артилерійські бригада і полк, дві артилерійські бригади, ракетна бригада й одна змішана артилерійська група. Всі ці сили разом налічують понад 31 тисячу осіб та переважно досить застарілу техніку, більшість якої успадкована від СРСР.

9c6e00f-chyselnist.jpg

Дані Military Balance

Військові чиновники РБ заявляють, що станом на початок 2022 на озброєнні у Збройних сил Білорусі перебували понад 1300 танків, хоча той же Military Balance дає більш скромні оцінки – близько 500 танків, значну частину з яких становлять немодернізовані Т-72Б ще 1984 року виробництва.

На озброєнні у сухопутних військ та сил ССО також знаходяться близько 1500 броньованих машин, 160 бойових машин із протитанковими ракетами "Конкурс" і "Штурм", близько 700 радянських артилерійських установок "Гвоздика", "Акація", Д-30, "Гіацинт", "Мста-С" і "Мста-Б", близько 150 РСЗВ БМ-21 "Град" та "Ураган" та 36 ракетних комплексів "Точка У".

Єдиним умовно новим зразком техніки серед артилерії є РСЗВ "Полонез", який Білорусь розробляла разом із Китаєм всередині 2010-х. Система має 8 керованих ракет і дальність пусків до 200 кілометрів. Але, по-перше, ці ракети переважно виробляють у Китаї, по-друге, "Полонезів" у Білорусі лише 4, чого явно не вистачить для масштабних бойових дій.

Винищувальні можливості ВПС Білорусі наразі складаються з двох ескадрилій МіГ-29 (24 літаки) та чотирьох літаків Су-30СМ, чого навряд вистачить для серйозної роботи в умовах війни.

Штурмувальна і транспортна авіація Білорусі представлена невеликим парком радянських Су-25, транспортних літаків Ан-26 та Іл-76 і вертольотів Мі-8 та Мі-24, які дислокуються на аеродромах в Ліді та Мачулищах. 

армія РБ союзники рф білорусь лукашенко

Знак гривні
Знак гривні