Чому багато "затрофеєної" ЗСУ російської техніки простоює, – WP

З початку війни українські війська захопили сотні одиниць російської техніки. Вона стали цінним надбанням для ЗСУ, де її жартома називають "російським ленд-лізом". Але багато російських танків, бронетранспортерів і бойових машин піхоти застрягли в ремонтних підрозділах.

Про це пише The Washington Post.

Техніка простоює, оскільки бригади намагаються знайти запчастини, необхідні для їх ремонту. Наприклад, підрозділ 14-ї окремої механізованої бригади не зміг знайти запчастини для БМП-3.

"Очевидно, що вона має воювати з ворогом, а не стояти в ангарі", – каже 47-річний командир батальйону обслуговування Руслан.

Для того, щоб знайти запчастини для ремонту машини, батальйону необхідно спочатку знайти ідентичну. На відміну від попередніх моделей цього типу бойових машин, БМП-3 не можна відремонтувати, використовуючи деталі від аналогічних українських машин.

За словами Руслана, можливо, в іншій бригаді є відповідна машина, але системи пошуку деталей не існує. Він припустив, що Збройні сили України могли б скористатися програмою або базою даних, яка б відстежувала сумісні деталі між бригадами. "Це заощадило б час і багато ресурсів", – сказав він.

Руслан каже, що часто найскладнішою частиною ремонту російської техніки є просто визначення проблеми. Одне з перших, що робить підрозділ при ремонті трофея – перефарбовує його, видаляючи російський символ "Z".

Багато танків було захоплено в районі Куп'янська під час харківського контрнаступу ЗСУ. У кожній бригаді є підрозділ технічної розвідки, який займається пошуком у полях покинутої техніки та обладнання, а потім транспортуванням її до місць ремонту.

Танки й машини стало легше знаходити після того, як з дерев опало листя, що покращило видимість. Але зимові місяці також створюють більш суворі умови для танків і техніки, спричиняючи більший знос.

Постійні перебої з електропостачанням створюють додаткові проблеми. Майже щоденні відключення електроенергії на цьому ремонтному майданчику затримують роботу бригади. Навіть генератора не вистачає для живлення всіх інструментів. За словами Руслана, це частина мети ракетного терору Путіна.

imrs.webp

Військовослужбовець ремонтного батальйону 14-ї окремої механізованої бригади працює над двигуном бойової машини. Фото: Хейді Левін для The Washington Post

У Донецькій області Вадим Устименко, військовослужбовець танкового підрозділу 25-ї десантно-штурмової бригади, сказав, що за останні сім місяців він змінив танки "шість чи сім разів", тому що вони часто ламаються. Зараз він воює на танку Т-80 – одному з найкращих в українському арсеналі.

25-та бригада була першим підрозділом, який увійшов до Ізюма після того, як у вересні російські війська поспішно відступили з Харківської області, залишивши після себе надзвичайну кількість танків і бронетранспортерів.

"Якщо говорити лише про танки, то їх дійсно було багато, але дуже мало з них були боєздатними, – каже Устименко. – Ті, які можна було просто завести або витрати на них лише кілька хвилин роботи, можна було перерахувати на пальцях однієї руки. Тих, які потребували ремонту, але з часом могли працювати – ще відсотків 30, напевно. І останні 50 відсотків – це був мотлох, який потребував дуже багато роботи".

За словами іншого солдата з підрозділу Устименка, деякі танки, що були у поганому стані, стали "донорами" необхідних запчастин.

Проблеми з ремонтом виникають не лише з "російським ленд-лізом", а й з наданою Заходом технікою. Власну техніку Україна може лагодити на лінії фронту або неподалік за допомогою наявних запасних частин. Але поломка західного озброєння зазвичай означає, що його потрібно евакуювати на ремонтні підприємства країн НАТО. Це може означати вилучення вкрай важливої зброї з поля бою на тижні.

"Зброя, яка надходить зі США, здебільшого із запасів, тому вона не нова", – сказала виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк. Вона зустрічається із західними політиками, щоб домогтися надання Україні сучасних винищувачів та танків. За її словами, відправлення пошкодженого озброєння на ремонт за кордон – "це величезна затримка і велике розчарування для українських військових".

трофейна техніка зсу ремонт техніки

Знак гривні
Знак гривні