Якою є зима на Марсі (ФОТО, ВІДЕО)

Численні місії NASA за останні кілька десятиліть виявили крижані дива на Марсі, а також те, наскільки Червона планета іноді нагадує Землю.

Про це пише Space.

"У певних місцях на Марсі можна знайти водяний лід, подібний до того, який є на Землі", – каже вчений Сильвен Пікекс. Коли марсохід НАСА "Фенікс" зішкріб арктичний марсіанський ґрунт у 2008 році, він побачив лід безпосередньо під поверхнею.

"Це той вид водяного льоду, який астронавти потенційно можуть використовувати в майбутньому, коли ми туди полетимо", – додає Пікекс.

На Марсі також є сухий лід, тверда форма вуглекислого газу (CO2). Замість того, щоб танути, як водяний лід, CO2 лід сублімує. І коли цей матеріал перетворюється з твердого стану на газ, він створює інопланетні ландшафти.

V8suVSM4HjbgCLszNQB2PT-1200-80.jpg.webp

Сухий лід покриває ці мегадюни на Марсі, як це видно з орбітального апарату Mars Reconnaissance Orbiter. Зображення: NASA

"Наприклад, ми бачимо павукоподібні форми, віяла, гейзери, далматинські плями, яєчню – різні види унікальних об'єктів, які дійсно складно зрозуміти, але які є красивими й унікальними для Марса", – розповідає Пікекс.

EXqCKUQCUZx4QFJEWwCNW9-1200-80.jpg

Дивні "обриси яєчні" на Марсі виділяються як особливості зими на Червоній планеті. Джерело: NASA

Кристали льоду також падають на Марсі, як сніг на Землі. Іній також покриває деякі місця на Марсі.

Нещодавно космічні апарати "Одіссей" і орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter спостерігали так званий CO2-мороз.

"CO2-паморозь – це те, чого ми не маємо на Землі. Там, де ви знайдете CO2-лід, надзвичайно холодно, щось близько -190 градусів за Фаренгейтом (близько 88°C)", – каже Пікекс.

Утім, жоден регіон Марса не отримує більш ніж кілька футів снігу, більша частина якого випадає на надзвичайно рівнинних ділянках. Хоч як би холодно там було, на планеті не буває снігових заметів, пояснюють науковці.

космос зима марс наса

Знак гривні
Знак гривні