"Ми повернемо назад усі втрачені території. Крим буде повернуто і силою, і дипломатією", – Буданов

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів в інтерв'ю Liga.net про те, чого очікувати цієї зими й у 2023 році в контексті російсько-української війни. ТЕКСТИ виокремили головне.

За словами Буданова, докорінної зміни ситуації на фронті з боку Росії в найближчий період не очікується.

"На це є низка об’єктивних причин. Росія знаходиться зараз у глухому куті, і єдине місце, де вона ще "намагається намагатись" наступати – це Бахмут. Особливих успіхів на цьому напрямку не мають. Із серпня [росіяни] постійно кажуть, що Бахмут майже захоплено. Як бачите, вже кінець грудня. Єдине, де вони окрім цього пробують концентрувати свої сили, – трошки північніше Бахмута і в напрямку Запоріжжя", – пояснює голова ГУР МОУ.

Буданов наголошує, що питання повернення усіх захоплених Росією територій, включно з Кримом, – це позиція українського народу, і це неодмінно станеться.

"Ми повернемо назад всі втрачені території. Україна є країною, визнаною в кордонах 1991 року. Хто з цим не погоджується – не погоджується зі світопорядком, який існує з часів закінчення Другої світової війни та з новими засадами ООН.

Крим буде повернуто комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках", – каже голова розвідки.

630_360_1650277396-510.jpg

Фото: Укрінформ

Буданов стверджує, що тактика ракетного терору, яку зараз застосовує Росія, вже йде на спад. Бо можливості РФ завдавати масованих регулярних ракетних ударів по Україні та нашій інфраструктурі скорочуються через брак ракет.

"Тієї кількості ракет, яка залишилась – якщо взяти суто математично їхні розрахунки, – вистачить із їхньою інтенсивністю в залпі в середньому 70-75 ракет на два-три рази. І в принципі вони закінчаться взагалі.

Якщо ви подивитесь на інтенсивність ракетних атак Росії – вони робили ці теракти щодо об'єктів критичної інфраструктури спочатку раз на тиждень. Потім – раз на 10 днів. Потім – раз на два тижні. Зараз – ще довше.

Цей проміжок часу обумовлений виключно однією проблемою: швидкоплинне скорочення ракетного арсеналу РФ. Їхня промисловість не здатна покрити ту кількість, яку вони витрачають. Попри всі їхні намагання – це нереально", – пояснює він.

За словами Буданова, ракети – не єдине озброєння, якого бракує Росії. Вона також стикається з нестачею боєприпасів.

"Російська армія стикається з майже ідентичними проблемами, з якими стикаємось і ми. Тільки ми з березня, а вони – приблизно з початку осені. Як у нас проблема зі снарядами до артилерії, яку ми вирішуємо завдяки партнерам, – так і в них це почалося. Як у нас почались проблеми з осколково-фугасними снарядами до танків – так само в них. Те саме стосується ракет до РСЗВ. 

Зараз росіяни так само у всьому світі шукають, де придбати снаряди 122 і 152 мм, танкові осколково-фугасні постріли та реактивні снаряди до "Градів" і "Ураганів", – каже очільник ГУР МОУ.

Буданов додає, що є певні країни, які готові надати Росії запитуване озброєння, але в багатьох випадках вони продають його через треті країни. Росіяни намагаються придбати боєприпаси в Ірану й хочуть, щоб іранці продали балістичні ракети.

"Проте жодної ракети Іран так і не передав. Китай жодного озброєння теж не передав. І не передасть, наскільки ми розуміємо", – зазначає Буданов.

визволення територій буданов крим ракетний терор РФ розвідка україни

Знак гривні
Знак гривні