NASA завершила місію InSight, що зазирнула вглиб Марса (ФОТО)

Місія NASA InSight завершилася після більш ніж чотирьох років збору унікальних наукових даних на Марсі.

Космічний апарат, що міститься на поверхні Марса, пропустив два послідовні сеанси зв’язку з Землею та, згідно з прийнятим протоколом, був визнаний функціонально «мертвим».

Як інформує The Universe, InSight був розрахований на два роки служби, але пропрацював понад чотири роки. Він міг би ще довго збирати дані, але зіткнувся з дефіцитом енергії через те, що за роки перебування на марсіанській поверхні на його сонячних панелях скупчився товстий шар пилу.

У міру зменшення кількості доступної енергії спеціалістам довелося поступово згортати програму наукових спостережень. Останнім був відключений сейсмометр SEIS. 11 грудня InSight передав, як уже стало зрозуміло, своє фінальне зображення. 15 грудня апарат востаннє вийшов на зв’язок. Під час наступного сеансу, що відбувся 18 грудня, він вже не відгукнувся на команду Землі.

_mars.nasa_.gov_insight-raw-images_surface_sol_1436_icc_c000m1436_724026383edr_f0000_0200m_1042.png

Останній знімок, зроблений камерою InSight, датований 11 грудня 2022 року

NASA заздалегідь оголосила, що вважатиме місію завершеною, якщо зонд пропустить два послідовні сеанси зв’язку. Після того, як спроби відновити контакт не увінчалися успіхом, аерокосмічне відомство оголосило про припинення роботи апарата. Повідомляється, що про всяк випадок фахівці NASA ще деякий час перевірятимуть ефір. Але можливість того, що InSight раптом вийде на зв’язок, астрономічно мала.

Нагадаємо, InSight здійснив посадку на Марс у листопаді 2018 року. Основне завдання місії полягало у вивченні внутрішньої будови та тектонічної активності Червоної планети. Для цього апарат вивантажив на поверхню сейсмометр SEIS, який зареєстрував 1319 різних поштовхів та коливань. Дані InSight змусили планетологів переглянути свої уявлення про Марс. Виявилося, що він набагато активніший, ніж вважалося раніше.

космос марс наука

Знак гривні
Знак гривні